Περαιτέρω υποβάθμιση σε junk για την τουρκική οικονομία

0
30

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε περαιτέρω την αξιολόγηση του δημόσιου χρέους της Τουρκίας σε επίπεδο “junk”, τονίζοντας ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης συμβάλλουν στην “εκτίναξη του πληθωρισμού” και αποθαρρύνουν τις εισροές κεφαλαίων.

Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε τη βαθμολογία της Τουρκίας σε Β από Β+, οδηγώντας την πέντε βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Οι προοπτικές για την Τουρκία είναι αρνητικές, δήλωσε η Fitch.

“Καθοδηγούμενη από πολιτικές εκτιμήσεις, η κεντρική τράπεζα διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο 14% από τον Δεκέμβριο του 2021, παρά την ταχεία αύξηση του πληθωρισμού, τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις αγορές εμπορευμάτων και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες”, έγραψε η Fitch.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο φέτος, ακόμη και όταν ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 78,6% τον Ιούνιο. Κατά συνέπεια, η χώρα έχει τη χαμηλότερη πραγματική απόδοση στον κόσμο και βρίσκεται στο μείον 64,6%.

Αντί να αυξήσουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών και την αποδυνάμωση του νομίσματος, οι αρχές έθεσαν σε εφαρμογή διάφορα ανορθόδοξα μέτρα φέτος. Η ρυθμιστική αρχή τραπεζών απαγόρευσε φθηνότερα δάνεια σε λίρες σε εταιρείες με ισχυρό απόθεμα σε ξένο νόμισμα, στην τελευταία προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα και να μειώσει την πίεση του πληθωρισμού.

“Η εστίαση της κυβέρνησης στη διατήρηση της υψηλής ανάπτυξης τροφοδοτεί τη ζήτηση συναλλάγματος, τις πιέσεις υποτίμησης της λίρας, τη μείωση των διεθνών αποθεμάτων και την έξαρση του πληθωρισμού και αποθαρρύνει τις εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του υψηλότερου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών”, πρόσθεσε η Fitch.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος.

Η Τουρκία έχασε την επενδυτική της βαθμίδα από τον Fitch τον Ιανουάριο του 2017 και έκτοτε έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω τέσσερις φορές. Έχει επίσης αξιολογήσεις σε junk από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s, Β2 και Β+, αντίστοιχα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ