Ο γερόλυκος της Wall Street ξεπέρασε σε πλούτο τα… χρυσά παιδιά της Silicon Valley

0
124

Ο Γουόρεν Μπάφετ, στα 91 του πλέον, συνεχίζει να αποδεικνύει ότι κάνει επενδυτικές επιλογές που φέρνουν κέρδη στον ίδιο και σε όσους του εμπιστεύονται τα χρήματά τους. (A.P.)

O νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο στον στρατό, αλλά και στη Γουόλ Στριτ. Ο «γερόλυκος» Γουόρεν Μπάφετ, στα 91 του πλέον, συνεχίζει να αποδεικνύει ότι κάνει επενδυτικές επιλογές που φέρνουν κέρδη στον ίδιο και σε όσους του εμπιστεύονται τα χρήματά τους. Κι ενόσω το 2022 μπήκε με το… αριστερό για τις μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, ο γκουρού των επενδύσεων βρέθηκε να είναι πλουσιότερος από μερικά από τα χρυσά παιδιά της Σίλικον Βάλεϊ, όπως είναι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής του Facebook ή Meta, όπως θέλει να ονομάζεται πλέον. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι αυτή την εβδομάδα η απότομη πτώση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας έχει εξαφανίσει περίπου 50 δισ. δολάρια σε πλούτο από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Σίλικον Βάλεϊ. Επιπλέον, οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν χάσει συνολικά 635 δισ. δολάρια από την 1η Ιανουαρίου, διότι οι αγορές αντιδρούν στη σκλήρυνση πολιτικής που σχεδιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, και στον πληθωρισμό που κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Παράλληλα, η αλλαγή στην κατάταξη αποτελεί μια υπενθύμιση της δύναμης της προσέγγισης του Μπάφετ ως προς τις αποδοτικές επενδύσεις, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Μία από τις βασικές επενδύσεις του Μπάφετ είναι η Apple, η οποία ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ 123,9 δισ. δολαρίων το δ΄ τρίμηνο του 2021.

Αναλυτικότερα, η καθαρή περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, Ελον Μασκ, έπεσε κατακόρυφα 25,8 δισ. δολάρια την Πέμπτη, και αυτή ήταν η τέταρτη πιο ραγδαία ημερήσια πτώση στην ιστορία του δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires. Η περιουσία του Μασκ έχει μειωθεί κατά 54 δισ. δολάρια φέτος. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δει την περιουσία του να μειώνεται κατά 12%, ή 15 δισ. δολάρια το 2022. Στον αντίποδα όλων αυτών, η καθαρή περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ έχει αυξηθεί κατά 2,4 δισ. δολάρια φέτος στα 111,3 δισ. δολάρια, οπότε πλέον βρίσκεται πάνω από τον Ζούκερμπεργκ κατά 1 δισ. δολάρια. Βρίσκεται επίσης στην υψηλότερη κατάταξή του στον δείκτη του Bloomberg από πέρυσι τον Μάρτιο.

Οι μετοχές που ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων και που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της επενδυτικής φιλοσοφίας του Γουόρεν Μπάφετ και εκεί, όπου εστιάζει ο όμιλος συμμετοχών του, Berkshire Hathaway, έχουν ξεπεράσει εκείνες των ομίλων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και τον δείκτη S&P 500 από την αρχή του έτους, με πτώση 4,2% σε σύγκριση με πτώση 9,2% για τον S&P και 15% για τον τεχνολογικό δείκτη. Σημειωτέον, πως μία από τις βασικές επενδύσεις του Γουόρεν Μπάφετ ήταν η Apple. Ο όμιλος Berkshire Hathaway άρχισε να αγοράζει μετοχές της Apple το 2016 και έφτασε να κατέχει πλέον πάνω από το 5% της εταιρείας, επενδύοντας 36 δισ. δολάρια. Ο Μπάφετ ήταν διστακτικός στην αρχή έναντι των μετοχών τεχνολογίας. Αλλά οι συνεργάτες του τον έπεισαν να μπει στην εταιρεία που ίδρυσε ο Στιβ Τζομπς. Σήμερα, η επένδυση στην Apple αξίζει 160 δισ. δολάρια. «Είναι πιθανότατα η καλύτερη επιχείρηση που ξέρω στον κόσμο. Δεν σκέφτομαι την Apple ως μετοχή, αλλά ως την τρίτη επιχειρηματική δραστηριότητά μας», δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2020 στο CNBC. Χθες η Apple ανακοίνωσε έσοδα-ρεκόρ 123,9 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2020. Tόσο ο τζίρος όσο και τα κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ωθώντας τη μετοχή της σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα και περιορίζοντας στο μισό τις απώλειες που είχε από την αρχή του έτους.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ