Οι Τούρκοι “ετοιμάζονται” για Αιγαίο ; Ξεκίνησε η σειριακή παραγωγή των πυρομαχικών Bozok που καθοδηγούνται με λέιζερ

0
79

Τα κιτ καθοδήγησης θα χρησιμοποιηθούν επίσης, ως όπλα για τα νέα Τουρκικά UAV με υψηλή ικανότητα μεταφοράς

Η Τουρκία ετοιμάζει πυρετωδώς νέα ναυτική τακτική κατά μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, με την μαζική χρήση UCAV, με τις ανάλογες δυνατότητες.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας είχαμε αναφέρει : “Η πρόοδος στην εγχώρια παραγωγή UAV βοηθά τις προσπάθειες του τουρκικού ναυτικού να αναπτύξει CONOPS με UCAV. Το τουρκικό ναυτικό εφάρμοσε για πρώτη φορά “επίθεση” κατά στόχου επιφανείας με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της άσκησης “Γαλάζιας Πατρίδας”, όταν ένα Bayraktar TB2 UCAV πέτυχε στόχο με έξυπνο πυρομαχικό MAM-L από μεγάλη απόσταση”.

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, η TÜBİTAK SAGE ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή μινιατούρων πυρομαχικών Bozok που καθοδηγούνται με λέιζερ, που αναπτύχθηκαν για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Ο Gürcan Okumuş, Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (SAGE) του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK), δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η ζήτηση για προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας αυξάνεται μέρα με τη μέρα με την επίδραση των κυκλικών εξελίξεων.

Δηλώνοντας ότι ως Ινστιτούτο, έχουν προστεθεί νέα σε υπάρχοντα έργα για την παροχή Ε&Α, ανάπτυξη και ικανότητα σε υπάρχοντα προϊόντα, ο Okumuş δήλωσε ότι, ενώ η μαζική παραγωγή του έργου SOM πυραύλων κρουζ συνεχίζεται στο ROKETSAN, οι προσπάθειες συνεχίζονται για την απόκτηση δυνατοτήτων για διαφορετικές παραλλαγές του πυραύλου και εθνικοποίηση των υποσυστατικών.

Ενημερώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν επιτυχημένα αποτελέσματα στο πλαίσιο του έργου, ο Okumuş είπε, «Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό στάδιο στο SOM-J. Οι βολές μας με F-16 έχουν αρχίσει. Ξεκίνησαν και οι βολές μας που συγκέντρωσαν τον στόχο. Το SOM-J είναι ένα έργο που μας ενδιαφέρει ως πύραυλος κρουζ που μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από UAV. Θα δούμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα εκεί στο άμεσο μέλλον, μπορούμε να πούμε ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης», είπε.

Δηλώνοντας ότι οι δοκιμές πυραύλων αέρος-αέρος συνεχίζονται και ότι θα υπάρξουν διαφορετικές δοκιμαστικές  φέτος, ο Okumuş είπε: «Οι προετοιμασίες μας για μαζική παραγωγή συνεχίζονται. Το έργο μας Gökhan έχει ξεκινήσει, το έργο μας στον πύραυλο αέρα-αέρος ramjet συνεχίζεται εντατικά».

Έρχονται νέες δυνατότητες στα κιτ καθοδήγησης

Επισημαίνοντας ότι, τα κιτ καθοδήγησης χρησιμοποιούνται εκτενώς στις επιχειρήσεις, ο Okumuş έκανε τις ακόλουθες εκτιμήσεις:

«Είδαμε πόσο γρήγορα τελείωσαν τα αποθέματα πυρομαχικών στην επιχείρηση της Ουκρανίας. Από αυτή την άποψη, εργαζόμαστε επίσης εντατικά για τα κιτ καθοδήγησης. Εστιάζουμε στην απόκτηση νέων δυνατοτήτων, στην αύξηση των ποσοστών εθνικότητας και διαφορετικών κεφαλών αναζητητών, ειδικά στην αναζήτηση με λέιζερ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε HGK-82, HGK-83, κιτ καθοδήγησης με πτερύγια με λέιζερ και άλλες κεφαλές αναζήτησης, διαφορετικές δυνατότητες, κεραίες κατά της εμπλοκής και βελτιώσεις για ταχύτερη παραγωγή. Τα κιτ καθοδήγησης θα χρησιμοποιηθούν επίσης, ως όπλα για τα νέα μας UAV με υψηλή ικανότητα μεταφοράς».

Η ισχύς και η εμβέλεια του Bozok αυξάνονται

Ο Gürcan Okumuş δήλωσε ότι, η μαζική παραγωγή ξεκίνησε στο Bozok, τα πρώτα πυρομαχικά UAV του ινστιτούτου και η πιστοποίησή τους έχει ολοκληρωθεί.

Δηλώνοντας ότι έχουν αναπτύξει τη διεισδυτική κεφαλή του Bozok, ο Okumuş είπε, «Θα έχουμε μερικές δοκιμαστικές βολές σε αυτήν. Εργαζόμαστε για την επέκταση της γκάμας. Υπήρξαν βολές στο Bozok, όπου περάσαμε πάνω από 15 χιλιόμετρα, κοιτάμε πού μπορούμε να το φέρουμε αυτό. Στοχεύουμε σε μεγαλύτερη εμβέλεια στο Bozok», είπε.

Ο Okumuş δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει παραδόσεις σε παρτίδες με μαζική παραγωγή.

Λύσεις πλοήγησης και εκρηκτικών υλικών

Ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να αναπτύσσουν προϊόντα πλοήγησης ενώ συνεχίζονται τα έργα του συστήματος, ο Okumuş είπε ότι τα πακέτα πλοήγησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γρήγορα σκάφη και πλοία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Σημειώνοντας ότι έχουν αρχίσει να παραδίδουν σχεδόν 20 παραδόσεις στο πλαίσιο μιας παραγγελίας, ο Okumuş είπε, «Τα ναυπηγεία μας λειτουργούν ιδιαίτερα με υψηλές εξαγωγικές δυνατότητες. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα πλοήγησής μας εκεί. Η αδρανειακή μονάδα μέτρησης που ονομάζουμε πλοήγηση, είναι ίδια με τον παγκόσμιο δέκτη εντοπισμού θέσης Explorer. Η μαζική παραγωγή του έχει ξεκινήσει, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται», είπε.

Επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί εργάζονται  σε εκρηκτικά και ενεργειακά υλικά, ο Okumuş συνέχισε:

«Οι μελέτες Ε&Α συνεχίζονται ακόμη για αυτό το θέμα. Αναπτύξαμε το πρώτο θερμοβαρικό εκρηκτικό της Τουρκίας, το Tendürek. Αναπτύξαμε πολύ διαφορετικές, πολύ οικονομικές εκδόσεις του και τώρα ως πιστοποιημένο  άρχισε να χρησιμοποιείται. Έχουμε προϊόντα όπως το Kor και το Alaz. Οι εργασίες θερμοβαρικής σκόνης, έχουν ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του έργου Volkan και η μαζική παραγωγή θα πραγματοποιηθεί από τη Μηχανουργική και Χημική Βιομηχανία. Ως θερμοβαρική σκόνη, βαδίζουμε σε συστήματα πυρομαχικών με ενεργειακά υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά προϊόντα».

Συνεργασία με στρατιωτικά εργοστάσια

Δηλώνοντας ότι ένα έργο 1000 μονάδων για το HGK-82 με την ASFAT, τη Military Factory and Shipyard Operation Joint Stock Company, πρόκειται να ολοκληρωθεί, ο Okumuş είπε, «Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη εάν έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η υποστήριξή μας θα συνεχιστεί σε διάφορα έργα για τη χρήση των παραγωγικών δυνατοτήτων των στρατιωτικών μας εργοστασίων». 

Το ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στο μικροσκόπιο του αυτή τη νέα μορφή «πολέμου» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αναλύει τις δυνατότητες των Τούρκων και εξετάζει πάντα τρόπους αντιμετώπισής τους. 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ