Νευρική η ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο

0
69

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με μικρά κέρδη, αλλά και με έντονη επιφυλακτικότητα, προσπαθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών να διακόψει το διήμερο έντονο πτωτικό σερί, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει τη διαφορά και να επανέλθει σε επίπεδα που προσφέρουν την ασφάλεια της ανοδικής κίνησης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,54% στις 919,83 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,1 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.218,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 1,02% στις 633,87 μονάδες.

Μετά από ένα έντονα πτωτικό διήμερο και με τις διεθνείς αγορές σε αναταραχή λόγω αφενός της αναμονής για την πολιτική της Federal Reserve και αφετέρου των γεωπολιτικών εντάσεων στην Ουκρανία, το ΧΑ δεν μπορεί να καταφέρει ένα comeback σε επίπεδα που άντεξαν την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή στο εύρος των 940-950 μονάδων. Ουτε όπως όλα δείχνουν μπορεί να ανακτήσει τα επίπεδα της στήριξης των 930 μονάδων, μια κίνηση που θα αποκτούσε ιδιαίτερη δημειολογία για τις προθέσεις των αγοραστών στην παρούσα φάση.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές σήμερα που θεωρούν ότι εάν παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα αντιμετωπίζοντας πιο αποτελεσματικά την όποια απόφαση της Federal Reserve, η οποία και θα ανακοινωθεί αύριο, τότε σε ημέρες διεθνούς ηρεμίας η επαναφορά της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα θα είναι πιο εύκολο εγχείρημα, από ότι να δούμε τον γενικό δείκτη σε πιο χαμηλά επίπεδα. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος που θεωρεί ότι όσο πιο χαμηλά υποχωρήσει η αγορά, τόσο πιο βέβαιη είναι η ανάκαμψη μόλις το διεθνές περιβάλλον ομαλοποιηθεί.

Πάντως, αυτό που μεταφέρεται από τα desk στο Capital.gr είναι ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο σε μια αγορά που παραδοσιακά είναι ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις. Και αυτή η τάση δεν αποκλείεται να ενταθεί σε περίπτωση που επιταχυνθεί η μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι τα ομόλογα επενδυτικού βαθμού, ή εκείνα των ισχυρών οικονομιών.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΛΧΑ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean, Titan, Μυτιληναίος και ΟΤΕ σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Motor Oil, Σαράντης, Λάμδα και Quest.

Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 2,70%, με τις ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Jumbo και ΑΔΜΗΕ να βρίσκονται σε αρνητικά εδάφη, χωρίς όμως να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ