Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο, χάθηκαν και οι 850 μονάδες

0
88

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Οι κλυδωνισμοί που κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές “ακουμπούν” σήμερα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται με σημαντικές απώλειες και κάτω από τις 850 μονάδες, επιβεβαιώνοντας πλέον το πιο αρνητικό σενάριο σε ένα περιβάλλον μάλιστα με πάρα πολλά εμπόδια.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,16% στις 847,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,34% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.032,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,67% στις 544,56 μονάδες.

Η σημερινή εικόνα του ΧΑ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το εύρος της πτώσης σε μεγάλες αγορές παραπέμπει σε εποχές κραχ του 2008 και του 2009. Είναι περιττό άλλωστε να ειπωθεί ότι μια περιφερειακή και ρηχή αγορά, όπως η ελληνική, δεν μπορεί να υψώσει άμυνες στο παγκόσμιο sell off που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα. Είναι ενδεικτικό άλλωστε του κλίματος το στατιστικό που θέλει τον Dow Jones να έχει σημειώσει πέντε συνεδριάσεις με απώλειες άνω των 800 μονάδων από την αρχή του έτους.

Η απότομη στροφή των κεντρικών τραπεζών από τα μηδενικά επιτόκια σε διαδοχικές αυξήσεις για να θέσουν υπό έλεγχο τον ξέφρενο πληθωρισμό έχει πυροδοτήσει σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο οι πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη να διολισθήσουν σε ύφεση. Και η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει αναπτύξει ένα σημαντικό μομέντουμ στην ανοδική της πορεία, όμως δεν θα είναι στο εύρος που εκτιμήθηκε στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να πυροδοτεί ένα σημαντικό rerating στις θέσεις των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων.

Έτσι το ΧΑ παραμένει σε πτωτικό κανάλι, καθώς τεχνικά συντηρεί ανοιχτό τον δρόμο για τη διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα. Μόνο εάν διαπεράσει με αποφασιστικότητα τη ζώνη των 865 – 870 μονάδων θα μπορεί να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις τις 890 και τις 900 μονάδες, αλλιώς το σενάριο προς τις 800 – 820 μονάδες είναι αυτό με τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Εθνική και Alpha Bank σημειώνουν απώλειες 4,3%, με τις Πειραιώς και Coca Cola να ακολουθούν με -3,95% και -3,07%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε ΕΛΧΑ, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο, Εurobank και ΔΕΗ.

Η πτώση σε ΟΛΠ, Λάμδα, Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΠΑΠ ξεπερνά το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, ΟΤΕ, Quest και Σαράντης. Ο Ελλάκτωρ κερδίζει 0,12%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ