Με 12 ευρώ το κεφάλι τα αιγοπρόβατα και 120 τα βοοειδή όπως με τις συνδεδεμένες, ενίσχυση ζωοτροφών

0
44

Για παράδειγµα στη συνδεδεµένη αιγοπροβάτων έχει τεθεί ως όρος τα 100 κιλά γάλα ανά ζώο. Εφόσον ένας κτηνοτρόφος δηλώνει 100 ζώα και έχει εισκοµίσει 9 τόνους, θα αποζηµιωθεί µε µία ενίσχυση για τα 90 ζώα και όχι για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (9000 κιλά διά 100 κεφάλια ίσον 90). Από εκεί και πέρα µένει να φανεί ποιος θα είναι ο µέσος όρος παραγωγής γάλακτος αλλά και το µέγεθος της ενίσχυσης.

Οι πληροφορίες θέλουν την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών, ανταποκρινόµενη σε σχετικό αίτηµα της Βάθη, να έχει ήδη καταθέσει πρόταση σχετικά µε την κατανοµή του έκτακτου κονδυλίου ενίσχυσης των κτηνοτρόφων προς µετριασµό του υπερβολικού κόστους παραγωγής που έχει προκύψει από την αύξηση της τιµής των ζωοτροφών και της ενέργειας.

Το υπουργείο πάντως δεν έχει ανοίξει ακόµα τα χαρτιά του αναφορικά µε το πώς θα αξιοποιήσει ακριβώς τα 100 εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήµατος που έχουν απελευθερωθεί από το ταµείο της ΚΑΠ για να κατανεµηθούν έκτακτες ενισχύσεις σε τοµείς της αγροτικής παραγωγής. Από αυτά 26 εκατ. ευρώ θα πάνε σε φρούτα και λαχανικά, όπως αναφέρεται σε report της Κοµισιόν. Η συλλογιστική της ΕΘΕΑΣ προσεγγίζει ως παραγωγικό κόστος την επιβάρυνση που έχουν φορτωθεί οι κτηνοτροφικές µονάδες της χώρας τόσο στο πεδίο των ζωοτροφών όσο και της ενέργειας και εκτιµά πως είναι σηµαντικό η ενίσχυση να υπολογιστεί βάσει του παραγωγικού αποτυπώµατος της κάθε µονάδας.

Υπό αυτήν την έννοια, µια επιδότηση αντίστοιχη µε αυτήν που προκύπτει στο πλαίσιο των συνδεδεµένων ενισχύσεων στον τοµέα της αιγοπροβατοτροφίας και του βόειου κρέατος φαίνεται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα τόσο στις προτεραιότητες που αναδεικνύει η ΕΘΕΑΣ όσο και στις χρηµατοδοτικές ικανότητες που εξασφαλίζει το Μέτρο 21, όπως ονοµάζεται το καθεστώς του ΠΑΑ που επιτρέπει την αξιοποίηση των κονδυλίων της ΚΑΠ για τον σκοπό αυτό. «Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν ενίσχυση µε βάση τα παραγωγικά ζώα.  Για τον προσδιορισµό όµως των παραγωγικών ζώων για κάθε παραγωγό, δεν αρκεί µόνο να γίνει αξιοποίηση των στοιχείων της βάσης του ΟΣ∆Ε, αλλά επιβάλλεται να αξιοποιηθούν µε συνδυαστικό τρόπο στοιχεία και από τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ όσον αφορά το έτος 2021 για ποσότητες γάλακτος που παράχθηκαν και για σφαγές ζώων που έλαβαν χώρα» αναφέρει σε υπόµνηµα της προς το υπουργείο η ΕΘΕΑΣ.

Αναφορικά µε τα διαθέσιµα ποσά προς ενίσχυση, για στο Μέτρο 21 κατευθύνονται περίπου 74 εκατ. ευρώ από τα αναξιοποίητα κονδύλια των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και όπως φαίνεται, το σύνολο του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί προς την επιδότηση της αγοράς ζωοτροφών. Εφόσον τελικά αξιοποιηθεί η πρόταση ΕΘΕΑΣ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, προκύπτει µια ενίσχυση της τάξης των 10 ή 12 ευρώ ανά πρόβατο. Συγκεκριµένα, πριν από λίγους µήνες, όταν πιστώθηκε η συνδεδεµένη για τα αιγοπρόβατα, το ύψος της ενίσχυσης διαµορφώθηκε κοντά στα 10 ευρώ ανά κεφάλι (10,50 ευρώ ανά κεφάλι) ενώ για τα βοοειδή, η ενίσχυση διαµορφώθηκε στα 131 ευρώ το ζώο. Συνολικά πιστώθηκαν 50 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα και 33 εκατ. ευρώ για τα βοοειδή, δηλαδή 83 εκατ. ευρώ και για τις δυο κατηγορίες.

Το φίλτρο της νέας ΚΑΠ

Σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο, για τον υπολογισµό των επιλέξιµων αιγοπροβάτων λαµβάνεται υπόψη η ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος-αριθµού επιλέξιµων προβατίνων ή/και αιγών η οποία πρέπει να είναι 100:1.

Ο συνολικός αριθµός των προσδιορισθεισών για πληρωµή προβατίνων ή/και αιγών της εκµετάλλευσης του δικαιούχου, προκύπτει λαµβάνοντας υπόψη τα επιλέξιµα δηλωθέντα αιγοπρόβατα στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (κατοχή κατά την υποβολή της αίτησης και πρόθεση διατήρησης), την ελάχιστη αναλογία ποσότητας γάλακτος – αριθµού επιλέξιµων προβατίνων ή/και αιγών και τα ευρεθέντα επιλέξιµα αιγοπρόβατα κατά τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους. Για τη διενέργεια πληρωµής, ο µικρότερος αριθµός καθορίζει τον αριθµό των επιλέξιµων αιγοπροβάτων.


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ