Κλυδωνίζεται η Wall Street: Σε «bear market» η αγορά – Ανησυχία για ύφεση και στασιμοπληθωρισμό

0
65

Σημαντικές απώλειες, οι οποίες αθροιστικά ξεπερνούν το 20%, καταγράφει ο δείκτης S&P 500 στο χρηματιστήριο της Wall Street, στη Νέα Υόρκη, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να εισέλθει σε ύφεση και στασιμοπληθωρισμό.

Η «βουτιά» του S&P 500 οδηγεί μοιραία την αμερικανική χρηματαγορά σε «bear market», καθώς είναι η πρώτη αθροιστική πτώση άνω του 20% που καταγράφει, μετά την ταχεία πτώση τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας.

Κατά τα λοιπά, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί σε ποσοστό 16% από τα υψηλά του και ο δείκτης Nasdaq κατά 31% από τα υψηλά του.

Σημειώνεται πως ο Dow Jones θα κλείσει για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα με πτώση, κάτι που είχε να συμβεί από το 1923.

Τι ορίζεται ως «bear market»

Ο όρος «bear market» χρησιμοποιείται από τη Wall Street, όταν ένας δείκτης, όπως ο S&P 500, ο Dow Jones Industrial Average, ή ακόμη και μια μεμονωμένη μετοχή, έχουν υποχωρήσει κατά 20% ή περισσότερο από το πρόσφατο υψηλό τους για μια συνεχόμενη χρονική περίοδο.

Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, η μέση διάρκεια ενός «bear market» στην Wall Street διαρκεί ένα έτος και η σημερινή υποχώρηση έχει διαρκέσει μόνο για 100 ημέρες, επομένως θεωρούν πως η πτώση θα έχει και συνέχεια.

«Μαύρη Παρασκευή»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CNNi, η μεγάλη πτώση που σημειώθηκε στην αμερικανική χρηματαγορά την Παρασκευή (20/05) λογίζεται ως ένας κακός οιωνός για την οικονομία στο σύνολό της.

Η μοναδική περίπτωση που πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο δεν συνοδεύτηκε από ύφεση ήταν όταν σημειώθηκε το κραχ στην αγορά το 1987.

«Δεν πιστεύω πως αυτή η δύσκολη κατάσταση θα μας “αφήσει” σύντομα, ιδίως από τη στιγμή που η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της χώρας μας δεν βρίσκεται πλέον στις πλάτες των επενδυτών», υπογραμμίζει σε σημείωμά του προς το CNNi ο Κέβιν Γκόρντον, αναλυτης της χρηματιστηριακής «Charles Schwab».

Σε τροχιά συρρίκνωσης η αμερικανική οικονομία

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται πως το πρώτο τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικούς ρυθμούς θα σημάνουν και την είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Η Federal Reserve (Fed), η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, παρά τις συνέπειες που αυτό θα έχει για τις αγορές μετοχών.

Αυτό συνεπάγεται μη επιβεβαίωση του λεγόμενου «Federal Reserve put option», της προσδοκίας των επενδυτών πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα σπεύσει να σώσει τις αγορές από μια κατάρρευση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αποκήρυξε τη συγκεκριμένη ιδέα, λέγοντάς πως «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών είναι άνευ όρων ανάγκη».

Αυτό σημαίνει πως η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να δει μια ξεκάθαρη αλλαγή της τάσης του πληθωρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ