Η Ρωσία εθνικοποιεί το εργοστάσιο της Renault, αναβιώνει το σοβιετικό Moskvitch

0
82

φωτογραφία αρχείου

© Richair | Dreamstime.com

Το ‘πε και το ‘κανε η Ρωσία, που από καιρό είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε εθνικοποίηση ξένων εργοστασίων και εταιρειών, όταν η μία μετά την άλλη άρχισαν να αποχωρούν λόγω του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Η αρχή έγινε με ένα μεγάλο εργοστάσιο που ανήκε στη Renault και πλέον πέρασε σε ρωσικά χέρια.

«Αποφάσισα να καταχωρήσω το εργοστάσιο ως περιουσιακό στοιχείο της πόλης και να συνεχίσω την παραγωγή υπό την ιστορική μάρκα Moskvitch», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

«Θα ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Moskvitch το 2022», πρόσθεσε, δεσμευόμενος να διατηρήσουμε τους περισσότερους από το προσωπικό και τους υπεργολάβους του εργοστασίου της Renault.

Μια εμβληματική σοβιετική μάρκα, τα αυτοκίνητα Moskvitch ήταν πανταχού παρόντα στους δρόμους της Σοβιετικής Ένωσης για δεκαετίες. Η εταιρεία παραγωγής κηρύχθηκε σε πτώχευση το 2006, 75 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της μοντέλου και πέντε χρόνια μετά την παραγωγή του τελευταίου οχήματος.

Η Renault, η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης με τη μεγαλύτερη έκθεση στη ρωσική αγορά, ανέφερε ότι η συμμετοχή της που ανέρχεται σχεδόν στο 67,69% της Avtovaz θα πωληθεί στη Ρωσικό Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Αυτοκινήτων και Κινητήρων, που ονομάζεται Nami.

«Η οριστικοποίηση αυτών των συναλλαγών δεν υπόκειται σε καμία προϋπόθεση και όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις έχουν εξασφαλιστεί», σύμφωνα με τη Renault.

Το 100% των μετοχών της στη Renault Russia θα μεταβιβαστεί στον Δήμο της Μόσχας.

«Σήμερα λάβαμε μια δύσκολη αλλά απαραίτητη απόφαση και κάνουμε μια υπεύθυνη επιλογή απέναντι στους 45.000 εργαζομένους μας στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λούκα ντε Μέο.

Δύο πηγές με γνώση της κατάστασης δήλωσαν στο Reuters ότι η Renault Russia και η Avtovaz πουλήθηκαν στη συμβολική τιμή του ενός ρουβλίου έκαστη.

Σύμφωνα με τη Renault μια διαγραφή σχεδόν 2,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντικατοπτρίζει το πιθανό κόστος της αναστολής των εργασιών της στη Ρωσία.

Η Renault ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων στη Ρωσία ως μέρος μιας κοινοπραξίας με την πόλη της Μόσχας το 2005. Όμως τον περασμένο Μάρτιο ανέστειλε τις δραστηριότητές της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη χώρα.

Πάνω από 400 εταιρίες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αφήνοντας πίσω περιουσιακά στοιχεία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ