Η Ευρώπη ‘στεγνώνει’, η ενεργειακή επάρκεια απειλείται

0
59

Πρωτοφανής ξηρασία πλήττει μεγάλος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται σε αρκετές χώρες να δημιουργούν ένα κλίμα, που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί ξανά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν είναι μόνον περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος, με τους ειδικούς να “κρούουν” τον κώδωνα του κινδύνου για τις προμήθειες σε ηλεκτρική ενέργεια.

Λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας, η ηλεκτρική ενέργεια από την υδροηλεκτρική, που χρησιμοποιεί νερό για την παραγωγή ενέργειας, έχει μειωθεί συνολικά κατά 20%. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις, αφού έχουν περιοριστεί σημαντικά τα νερά που διατίθενται για την ψύξη τους.

Οι φόβοι των ειδικών για ελλείψεις στις προμήθειες ενέργειας είναι μόνο μια… γεύση του τι θα γίνει τον ερχόμενο χειμώνα.

Στη Βρετανία, όπου και τέθηκαν αρκετές περιοχές σε κατάσταση ξηρασίας, οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτές, πυρηνικές και ηλιακές πηγές.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό συμβαίνει επειδή η τεχνολογία σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ηλιακούς συλλέκτες λειτουργεί πολύ λιγότερο καλά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ξηρασία στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία

Η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας ασκεί περαιτέρω πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, τη στιγμή που η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές πηγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το ρωσικό “μπλόκο”.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μείζονος πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, αλλά η έλλειψη νερού στα ποτάμια και τις δεξαμενές μειώνει πλέον σημαντικά την ικανότητα των εγκαταστάσεων να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ιταλία λαμβάνει περίπου το 1/5 της ισχύος της από υδροηλεκτρικά, αναλογία που μειώθηκε περίπου κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες.

Αντίστοιχα και στην Ισπανία, όπου η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται μειώθηκε κατά 44%, σύμφωνα με στοιχεία από τους ερευνητές ενέργειας Rystad Energy.

“Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να είναι αρκετά ασταθής, αλλά το 40% είναι ακραίο”, λέει ο Fabian Rønningen, αναλυτής ενέργειας της Rystad.

Όπως εξηγεί, τα στοιχεία δεν είναι απλώς μειωμένα σε ένα μέρος της Ευρώπης, αλλά όλες οι μεγάλες χώρες παράγουν σημαντικά λιγότερα τώρα.

“Είναι πραγματικά μεγάλος ο αντίκτυπος”, προσθέτει.

Εμπορικό πλοίο διασχίζει τον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία