Ε. Μυτιληναίος: Προς θετική αναθεώρηση το guidance για το 2022

0
52

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Εάν δεν συνέβαιναν αυτή τη στιγμή τα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ημέρα, η Mytilineos θα προχωρούσε σε θετική αναθεώρηση του guidance για τα αποτελέσματα του 2022 ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ε. Μυτιληναίος στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής ΓΣ των μετόχων. “Εάν δεν το κάνουμε (αναθεώρηση του guidance) αυτό δε θα γίνει καθαρά για λόγους συντηρητικούς επειδή ζούμε στην εποχή που ζούμε” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι παρά την κρίση, η εταιρεία επέδειξε τρομερή ανθεκτικότητα και σήμερα είναι σε θέση να προβλέψει ότι ο στόχος για διπλασιασμό των κερδών του 2022 σε σχέση με το 2020 όχι μόνο θα επιτευχθεί αλλά επιπλέον η Mytilineos θα υπερβεί το όριο των 260 εκατ. ευρώ. 

Ο ίδιος παρατήρησε ότι λόγω του πολέμου το αφήγημα της ενεργειακής ασφάλειας σε ανεκτές τιμές υπερτερεί των ανησυχιών για το κλίμα ωστόσο επαναβεβαίωσε στο 100% τους κλιματικούς στόχους της Mytilineos τόσο για το 2030 όσο και για το 2050. 

Σε σχέση με το θέμα της φορολόγησης των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, αφού ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία έχει ήδη σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο, ο κ. Μυτιληναίος άφησε σαφείς αιχμές υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του με χαρακτηρισμούς όπως “υπερκέρδη” ή “ουρανοκατέβατα κέρδη”. Λειτουργήσαμε ακριβώς όπως προβλέπει το target model (μοντέλο λειτουργίας αγοράς ηλεκτρισμού) δεν χρησιμοποιήσαμε το target model για να δημιουργήσουμε πρακτικές που θα έφερναν αθέμιτα κέρδη, κάναμε ακριβώς ό,τι ορίζει ο νόμος και ελεγχθήκαμε 10 φορές για αυτό. Το γεγονός ότι το τμήμα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου λειτούργησε καλά με τον καλύτερο προγραμματισμό της αγοράς δε σημαίνει ότι υπήρξε αισχροκέρδεια ή υπερκέρδη ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας με νόημα ότι εάν το θέμα τεθεί διαφορετικά στο πλαίσιο της συνεισφορά όλων των stakeholders για τη στήριξη της κοινωνίας τότε αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. “Αλλά ότι υπήρξε αισχροκέρδεια δε θα το παραδεχθώ ποτέ” τόνισε ο κ. Μυτιληναίος. 

Ο επικεφαλής της Mytilineos τόνισε ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε κινήσεις αντιστάθμισης (hedging), πρακτική που εφαρμόζει με επιτυχία εδώ και 20 χρόνια και βρίσκεται στο dna της επιχείρησης. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Mytilineos παραμένει στο 25% των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου γεγονός που τεκμαίρεται και από το ότι το Αλουμίνιον είναι από τα λίγα εργοστάσια αλουμινίου που συνεχίζουν να λειτουργούν παρά την κρίση. Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές των μετάλλων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ για τα soft commodities η πορεία της αγοράς θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου της Ουκρανίας.

Για το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η Mytilineos έχει ωριμάσει ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 8GW εκ των οποίων τα 5GW αφορούν σε όλο τον κόσμο (Λ. Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία) 1 GW στην Ιταλία και 2GW στην Ελλάδα. 

Από το χαρτοφυλάκιο των 5GW τα 2 βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση (λειτουργία, κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή) ενώ 3GW σε βρίσκονται σε τελικό στάδιο ανάπτυξης. Στην Ιταλία το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το 50% σε ανάπτυξη, ενώ στην Ελλάδα από τα 2GW σε λειτουργία βρίσκονται 250mW, 250MW σε τελική φάση αδειοδότησης, ενώ ακόμη 1,5GW βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης (εκκρεμούν οι όροι σύνδεσης). Από αυτό το 1,5 GW (του χαρτοφυλακίου της Εγνατίας) ξεκίνησε η κατασκευή για τα πρώτα 135MW. 

Κατά συνέπεια σε Ελλάδα και Ιταλία το επόμενο διάστημα θα βρίσκονται σε λειτουργία 3GW ενώ άλλα 5GW ΒΟΤ (Build, Operate, Transfer) αναμένεται να πουληθούν τα επόμενα 2 με 3 χρόνια. Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με το cashflow και τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων η Mytilineos δεν πρόκειται να αλλάξει τη στρατηγική της, δηλαδή ένα μέρος του χαρτοφυλακίου των έργων της να το διαθέτει προς πώληση (BOT).

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε εκπλήρωση ενός ονείρου ετών την ένταξη της μετοχής στον MSCI, που θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως την εταιρεία. Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες και έχουμε δει αλλαγή στο είδος των funds που εισέρχονται ως μέτοχοι ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος φέρνοντας ως παράδειγμα το ADIA (Abu Dhabi Investment Authority) το οποίο τοποθετείται και αυξάνει διαρκώς τη συμμετοχή του στη μετοχή της Mytilineos. 

Μέρισμα 0,40 ευρώ 

Σημειώνεται τέλος πως η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, έναντι των 0,39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά, για τη χρήση του 2021. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ