Εφορία: Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών χιλιάδες υποθέσεις

0
49

«Τρέχουν» να προλάβουν στην Εφορία υποθέσεις που ως επί το πλείστον είναι στα όρια της παραγραφής. Υποθέσεις που αφορούν σε φορολογία εισοδήματος, αναδρομικών, εισοδημάτων εξωτερικού και ΦΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει να διαβιβάζονται στις Εφορίες και τα Ελεγκτικά Κέντρα για τα… περαιτέρω. Η εντολή είναι σαφής: «Τελειώστε άμεσα τον έλεγχο και προωθήστε τα ειδοποιητήρια με τον ‘λογαριασμό’».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Όπως είναι λογικό οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στις υποθέσεις που βρίσκονται το «κατώφλι» της παραγραφής. Πρόκειται για εκείνες που  αφορούν κυρίως το 2016 και παραγράφονται στο τέλος του 2022.

Γιατί «τρέχουν» να προλάβουν οι φοροελεγκτές

Η επιτάχυνση των ελέγχων πάντως δεν είναι τυχαία: Αρχίζει με αφορμή και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναφέρει ότι το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα, θα χάνεται εάν εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ αλλάζει τα δεδομένα καθώς δεν αρκεί απλά η έκδοση της πράξης προσδιορισμού του φόρου, αλλά αυτή θα πρέπει να έχει κοινοποιηθεί στους φορολογούμενους, υποχρεωτικά έως τη λήξη της προθεσμίας.

Με δεδομένο ότι η παραγραφή των υποθέσεων πλέον γίνεται στην πενταετία, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις επεκτείνεται σε 8, 10 ή και 15 χρόνια ανάλογα με την περίπτωση και την παράβαση.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ