Επιταχύνουν τις εντολές τους οι πωλητές στο Χρηματιστήριο

0
100

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των απωλειών, ο γενικός δείκτης προσγειώνεται στη στήριξη των 910 μονάδων, δοκιμάζοντας πλέον το τελευταίο οχυρό πριν τη δοκιμασία του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,37% στις 909,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 43 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.203,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,91% στις 632,47 μονάδες.

Τη στιγμή που το κλίμα διεθνώς είναι κάτι παραπάνω από αρνητικό και η Wall Street προσπαθεί να σταματήσει τα συνεχή sell off, ο Γενικός Δείκτης πρέπει να παραμείνει πάνω από το ψυχολογικά και τεχνικά κρίσιμο επίπεδο των 900 μονάδων, στο οποίο συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι όροι των τελευταίων 50, 100 και 200 συνεδριάσεων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, το χρηματιστηριακό timing είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, με τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Fed (Τετάρτη) και την μηνιαία μέτρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ (Παρασκευή) να αποτελούν τα κλειδιά της εβδομάδας, εν μέσω μάλιστα της συνέχισης του πολεμικού σκηνικού.

Άλλωστε σε πολεμικές περιόδους πολλοί αναλυτές συστήνουν μια πιο μετριοπαθή στάση, όταν μάλιστα τα μέτωπα παγκοσμίως είναι πολλά. Ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, δεν μπορεί να αφήσουν ανεπηρέαστο το ΧΑ, ειδικά όταν αυτά οδηγούν σε μεγάλη πτώση και τις ξένες αγορές.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τη Fast Finance, οι 912 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη, που αν χαθεί θα μας φέρει στην ζώνη των 897 μονάδων. Ο γενικός δείκτης απομακρύνεται πλέον από τις 936-941 μονάδες που είναι πλέον κοντινή σημαντική αντίσταση. Στον FTSE 25, οι 2.192 μονάδες είναι η ουσιαστική επόμενη στήριξη, με τον τραπεζικό να δείχνει να χάνει το ημερήσιο make or break των 634 μονάδες που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κρατήσει αν δεν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στις 600 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank χάνει 3,10%, με τις ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Λάμδα, Πειραιώς και ΕΛΧΑ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Εθνική και Quest.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, ενώ ο Ελλάκτωρ συντηρεί στο +4,11% τα κέρδη του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ