Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εκκαθαριστικά – «φωτιά» από την ΑΑΔΕ για επιστροφή των ενισχύσεων

0
39

Κομπίνες από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με πλασματικούς τζίρους και μη τήρηση της ρήτρας για την απασχόληση για τα φθηνά κρατικά δάνεια από την επιστρεπτέα προκαταβολή εντόπισε η ΑΑΔΕ ενώ έχει «μπλοκάρει» τα εκκαθαριστικά σε 43.000 δικαιούχους που περνά από εξονυχιστικό έλεγχο καθώς υπάρχουν υπόνοιες για καταστρατήγηση του νόμου.

 

Η ΑΑΔΕ αποστέλλει εκκαθαριστικά με τα οποία ενημερώνει διακαιούχους ότι δεν τήρησαν τους όρους και τέθηκαν εκτός επιστρεπτέας καλώντας τους να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της ενλισχυσης και μάλιστα εντόκως.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επιχείρησης που στο εκκαθαριστικό που έλαβε καλείται να επιστρέψει ολόκληρο το ποσό στη συγκεκριμένη περίπτωση 56.000 ευρώ από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν τήρησε τους όρους.

Σε άλλη επιχείρηση ζητείται η επιστροφή της ενίσχυσης ύψους 100.000 ευρώ από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκαν αλχημείες με το τζίρο.

Την ίδια ώρα 43.371 επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο των ελέγχων για να διαπιστωθεί η ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων που εμφάνισαν στην αίτηση για την χορήγηση των ενισχύσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα εκκαθαριστικά με την βεβαίωση των ποσών θα τους αποσταλούν μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε ευρύ φάσμα δικαιούχων και ήδη με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου έχει συνταχθεί λίστα με περιπτώσεις φορολογούμενων που θεωρούνται ύποπτοι για αλλοίωση των οικονομικών τους στοιχείων. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που παραβίασαν τους προβλεπόμενους από το νόμο όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν από την ΑΑΔΕ να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα εντόκως από την ημέρα χορήγησης τους.

Ο έλεγχος των προϋποθέσεων για την πλήρωση του κριτηρίου του τζίρου διενεργείται αυτοματοποιημένα από την ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις στοιχείων από το «φορολογικό αρχείο» και τις υποβληθείσες δηλώσεις των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων καθώς και με βάση πληροφορίες από τρίτους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εκπλήρωση του κριτηρίου για τη διατήρηση του απαιτούμενου επίπεδου απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Επισημαίνεται ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων η υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα όρια μεγέθους που δηλώθηκαν στην αίτηση χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, εντός της προθεσμίας

Επίσης θα επιστραφεί στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί ο τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ) και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.

Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης, υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος και εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του εντόκως.

Στο μεταξύ χθες αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά με τα ποσά της οφειλής από την επιστρεπτέα προκαταβολή για 605.530 επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή Ο Λογαριασμός μου. Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα αναρτηθεί ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού ανά Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Για κάθε μία επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση εκδίδεται διαφορετικό εκκαθαριστικό στο οποίο αποτυπώνεται το ποσό της οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει επτά κρατικά δάνεια θα δει στο λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ επτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Ο δικαιούχους έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έως τις 29 Ιουλίου 2022 εάν θα εξοφλήσει την συνολική οφειλή εφάπαξ για να κερδίσει έξτρα έκπτωση 15% που προσαυξάνει το «κούρεμα» της ενίσχυσης. ή θα την αποπληρώσει σε 96 άτοκες δόσεις ενώ η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ