Επιβεβαίωση Πενταπόσταγμα! Τουρκικός δάκτυλος στα ενεργειακά της χώρα μας

0
74

Άδεια Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ με ισχύ 50 MW, έλαβε η τουρκική εταιρεία «Enerjisa Europe Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης»  που ανήκει στον τουρκικό  όμιλο Sabanci

Στις αρχές του χρόνου το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψε πως μας έκαναν ενεργειακή…επακούμβηση.

Το ζήτημα ήταν αν θα παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα ο ΑΔΜΗΕ από την Τουρκία ενώ απειλούμαστε συνεχώς από την Άγκυρα;.

Σήμερα απειλούμαστε ακόμη πιο πολύ από την Τουρκία εντούτοις άδεια Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ με ισχύ 50 MW, έλαβε η τουρκική εταιρεία «Enerjisa Europe Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης»  που ανήκει στον τουρκικό  όμιλο Sabanci. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Τουρκία, με  10 εκατ. πελάτες ή το 22% της τουρκικής  αγοράς και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στην Τουρκία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από το 2018.

Μέσω της   Enerjisa Europe, που ξεκίνησε να αδειοδοτείται στην Ευρώπη από πέρσι, ο εν λόγω τουρκικός όμιλος, κάνει την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα. Η Enerjisa είναι θυγατρική του μεγάλου τουρκικού ομίλου Sabanci με δραστηριότητα στους κλάδους της ενέργειας, βιομηχανίας, χρηματοοικονομικά, λιανικής και υλικά κατασκευών. Ο τομέας της ενέργειας,  είναι η μεγαλύτερη μη τραπεζική δραστηριότητα του τουρκικού ομίλου,   που   ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία.

Στο προηγούμενο άρθρο θέσαμε πολλά ερωτήματα όπως βάσει ποιου σχεδίου ακολουθεί σχέδιο διασύνδεσης με την Τουρκία δυναμικής 400 kV;

Γιατί και πως εμπλέκεται στο όλο σχέδιο η ΕΕ, πιέζοντας για την διασύνδεση Ελλάδος-Τουρκίας, την στιγμή που η χώρα αυτή έχει πολλά προβλήματα;

Ποιος είναι ο γεωπολιτικός σχεδιασμός της χώρας μας, ενώ ερωτάται αν έχει ληφθεί υπόψιν η άποψη του υπουργείου άμυνας σε τέτοιου τύπου ελληνο-τουρκικά σχέδια;

Η χώρα μας έχει “πληρώσει” και δυστυχώς συνεχίζει να “πληρώνει” ακριβά σχέδια και εντολές από το εξωτερικό, ειδικά σε ότι αφορά την Τουρκία, ενώ μετά το φιάσκο με τον East Med και την Κρήτη, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να προκαλέσουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Η ηλεκτρική και η γενικά η ενεργειακή επάρκεια σε μια χώρα, αφορά σχέδιο που άπτεται όλων των συμφερόντων της χώρας, και των αμυντικών φυσικά.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ελλάδα να εξαρτάται ενεργειακά από την Τουρκία ούτε για μια κιλοβατόρα ηλεκτρικής ενέργειας, διότι τότε θα πρόκειται για “αυτοκτονία”.

Οφείλουμε εδώ και τώρα να διαμορφώσουμε την ενεργειακή πολιτική της χώρας μας, χωρίς ξένες εξαρτήσεις και συμφέροντα, ενώ κάθε σχέδιο θα έρχεται σε διαβούλευση στην βουλή, για να γίνεται γνωστό σε όλες τις πλευρές.    

Επομένως η απόφαση για την άδεια στην τουρκική εταιρεία γεννά πληθώρα ερωτημάτων! 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ