Ενεργειακό κόλπο γκρόσο! Πως μικροί έμποροι βοηθούν τη Ρωσία να πουλήσει πετρέλαιο

0
76

Μεσάζοντες αποκομίζουν μεγάλα κέρδη “κάτω από το τραπέζι” καθώς οι γίγαντες Trafigura και Glencore υποχωρούν

Μια ομάδα εμπόρων “κάτω από το τραπέζι” καπηλεύεται το ρωσικό πετρέλαιο, μπαίνει για να αγοράσει και να μεταφέρει αργό σε πελάτες, καθώς οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές τους αποσύρονται από την αγορά λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ελάχιστα γνωστοί έμποροι, όπως η Paramount Energy & Commodities SA και η Coral Energy Pte. αγοράζουν ανεπιθύμητο ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλες εκπτώσεις. Για την ανάληψη του κινδύνου, οι εταιρείες μπορούν να κερδίσουν 20 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα σε ένα φορτίο ανάλογα με το μέγεθος του δεξαμενόπλοιου, σύμφωνα με τους εμπόρους. Αυτό είναι πάνω από 600.000 $ πριν από τον πόλεμο.

Οι έμποροι δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εμποδίσει τις εταιρείες της να συναλλάσσονται με τον κρατικό παραγωγό Rosneft ROSN 2,86% Oil Co. Η Ελβετία έχει επίσης θεσπίσει ορισμένους περιορισμούς. Αυτό ώθησε μεγάλους εμπόρους όπως η Trafigura Group, η Vitol, η Glencore PLC και η Gunvor Group να κατευθυνθούν προς την έξοδο.

Αυτό άνοιξε μια προσοδοφόρα ευκαιρία για τους μικρότερους εμπόρους. Αλλά το εμπόριο θα μπορούσε να είναι βραχύβιο εάν η Δύση επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας ή οι χρηματοδότες και οι πλοιοκτήτες απομακρυνθούν από τις εταιρείες που ασχολούνται με τη ρωσική ενέργεια.

Η Ρωσία χρειάζεται εμπόρους για να πουλήσει τα περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που εξάγει δια θαλάσσης κάθε μέρα, όγκος που έχει μειωθεί από 3,8 εκατομμύρια τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Kpler.

Η Paramount είναι ένας ελάχιστα γνωστός έμπορος με έδρα τη Γενεύη. Δουλεύοντας σε ένα καφέ, οκταώροφο κτίριο γραφείων λίγους δρόμους πίσω από τη λίμνη της Γενεύης, έχει ανταλλάξει κατά μέσο όρο 163.000 βαρέλια την ημέρα από την εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Petro-Logistics.

Η Paramount ανήκει στον Ολλανδό ιδρυτή της, Νιελς Τρόοστ. Η εταιρεία ενισχύει την παρουσία της στο Ντουμπάι για να αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την εταιρεία και επικαλείται η Wall Street Journal. Ο κ. Troost και μια ομάδα εμπόρων εργάζονται έξω από την πόλη των Εμιράτων, είπε το άτομο.

Ο κ. Τρόοστ είπε σε ένα email ότι η Paramount αγόρασε πετρέλαιο από ανεξάρτητες εταιρείες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων που είχαν συναφθεί πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και ότι η εταιρεία έχει εγκατασταθεί στο Ντουμπάι από το 2020.

Ένας προμηθευτής της Paramount είναι η Concept Oil Services Ltd., μια εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ιδρύθηκε από τον κάτοικο του Μονακό, Μάικλ Ζέλιγκμαν, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τις λειτουργίες της εταιρείας και έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί την Concept. Η Concept αγοράζει πετρέλαιο από Ρώσους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης μιας θυγατρικής της κρατικής Gazprom PJSC και πουλά στην Paramount.

«Η Concept Oil Services συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις διεθνείς κυρώσεις», δήλωσε ο δικηγόρος της εταιρείας μέσω email.

Το κτίριο της Paramount στη Γενεύη φιλοξενεί επίσης την Tenergy Trading SA, μια εταιρεία που ίδρυσε ο κ. Τρόοστ με τον Ελβετό έμπορο ενέργειας Μίτσελ Τούορ. Η Tenergy έχει ανταλλάξει προϊόντα πετρελαίου με την International Petroleum Products, μια εταιρεία που ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη, Γκενάντι Τιμτσένκο, μακροχρόνιο σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τρόοστ. Ο κ. Τούορ και ο κ. Τιμτσένκο έπαιζαν επίσης τένις μαζί, είπε το άτομο. Ο κ. Τιμτσένκο επλήγη με κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

Ο κ. Troost είπε ότι η εταιρεία του διαπραγματεύεται έμμεσα με την IPP στην ανοιχτή αγορά και δεν συνεργάζεται πλέον με αυτήν. «Όλες αυτές οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν πριν από την επιβολή κυρώσεων και σταμάτησαν αμέσως όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις», είπε ο κ. Τρόοστ. Αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο λειτουργίας της Paramount, συμπεριλαμβανομένου του από πού προμηθεύεται πετρέλαιο.

Η ικανότητα εταιρειών όπως η Paramount να μεταφέρουν πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για τον κ. Πούτιν. Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν το 45% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσίας πέρυσι, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας, εν μέρει λόγω του πολέμου, γεμίζουν τα ταμεία του Κρεμλίνου προς το παρόν.

«Ο Πούτιν θα μπορούσε να συνεχίσει για πολύ καιρό λόγω αυτής της ροής μετρητών και θα το κάνει», είπε ο Μπιλ Μπράουντερ, διευθύνων σύμβουλος της Hermitage Capital Management, επί μακρόν αντίπαλος του κ. Πούτιν και προηγουμένως μεγάλος επενδυτής στη Ρωσία.

Η Coral Energy με έδρα το Ντουμπάι αύξησε τον όγκο ρωσικού πετρελαίου της κατά ένα τέταρτο τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στα περίπου 260.400 βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Petro-Logistics. Τον Μάιο μέχρι στιγμής, η εταιρεία είχε κατά μέσο όρο 213.600 βαρέλια την ημέρα. Η πτώση αντανακλά τη στροφή των επιχειρήσεων προς τις θυγατρικές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Coral ιδρύθηκε από τον Αζέρο επιχειρηματία, Ταχίρ Γκαράγιεφ, το 2010. Το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο της επιχείρησης πριν από τον πόλεμο, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Coral, Αχμέντ Καρίμοφ. Το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων αγοράζεται από ιδιωτικά διυλιστήρια και το ένα τέταρτο από τη Rosneft, είπε, προσθέτοντας ότι η Coral δεν έχει θυγατρικές.

Ο κ. Καρίμοφ είπε ότι η Coral τερματίζει τις ρωσικές δραστηριότητές της, σε μεγάλο βαθμό επειδή πολλές τράπεζες είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν ρωσικές συναλλαγές. Λίγο αφότου η ΕΕ εξέδωσε τις κυρώσεις της στη Rosneft τον Μάρτιο, η Coral είπε στην κρατική εταιρεία ότι αποχωρεί από μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την αγορά παρθένου πετρελαίου εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με τον κ. Καρίμοφ και την αλληλογραφία μέσω email που είδε η Wall Street Journal.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε τον δρόμο των άλλων εμπόρων γιατί βρισκόμαστε κάπως σε μια ρυθμιζόμενη αγορά», είπε ο κ. Καρίμοφ. «Ελεγχόμαστε από τις τράπεζες χρηματοδότησης».

Για να παρακάμψει τους περιορισμούς των τραπεζών, η Rosneft προσφέρει καλύτερους όρους για πελάτες όπως η Coral, υπογραμμίζοντας την απελπισία του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα να μετατοπίσει τα καύσιμα του. Η Coral δεν χρειάζεται πλέον να έχει τράπεζα για να εγγυηθεί την πληρωμή της, σύμφωνα με τον κ. Καρίμοφ και δύο άτομα που γνωρίζουν τις συμφωνίες. Η Rosneft δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Coral μεταφέρει το προσωπικό της Γενεύης στη Σιγκαπούρη για να μπορέσει να συνεχίσει αυτή την επιχείρηση, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την εταιρεία. Στον ασιατικό εμπορικό κόμβο, οι εταιρείες δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ και της Ελβετίας για συναλλαγές με κρατικούς Ρώσους παραγωγούς.

Ο κ. Καρίμοφ είπε ότι η Coral χτίζει ένα γραφείο στη Σιγκαπούρη, αλλά ότι προσλαμβάνει τοπικά και δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ομάδα για συναλλαγές με τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ