Ενεργειακή κρίση: Στο… Θεό η τιμή της βενζίνης από Δευτέρα

0
78

Φωτιά αναμένεται να πάρει η τιμή της βενζίνης από τη Δευτέρα, καθώς έρχονται και νέες αυξήσεις στην αμόλυβδη. Ο αντιπρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Αμάτογλου, εξήγησε ότι «αν βλέπουμε στα πρατήρια μια τιμή 2,15 ευρώ, μέχρι την άλλη Τετάρτη θα είναι 2, 25. Για τη νησιωτική Ελλάδα που είδαμε 2,50 και 2,55 στην Κάλυμνο και στην Αμοργό, θα είναι 2,70».

Στα νησιά το κόστος στα καύσιμα έχει ξεφύγει πέρα από κάθε λογική με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να αντιμετωπίζουν τιμές που ξεπερνούν ακόμα και τα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Η Κωνσταντίνα Τζακωνιάτη, μέλος συλλόγου ξενοδόχων Αλοννήσου, σημείωσε στο OPEN: «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που ζούμε. Δεν έχει φτάσει ξανά σε αυτή την τιμή η βενζίνη. Η φετινή τουριστική σεζόν παρουσιάζει μια τεράστια δυναμική και πιστεύουμε ότι η τιμή της βενζίνης και η ακρίβεια δεν θα επηρεάσει σε τεράστιο βαθμό τους τουρίστες».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, την ώρα που η διεθνής τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει για άλλη μια φορά πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης καίει πιο πολύ από όλα τους ίδιους τους καταναλωτές.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Στην Αττική η μέση τιμή έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ και 16 λεπτά το λίτρο όπως και στην Θεσσαλονίκη, στην Ευρυτανία η τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται στα 2 ευρώ και 28 λεπτά, στις Κυκλάδες στα 2 ευρώ και 37 λεπτά και στην Αχαΐα η μέση τιμή είναι μια ανάσα πριν από τα 2 ευρώ και 20 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια ώρα στα τρόφιμα συνεχίζεται το μπαράζ ακρίβειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 12μηνο από τον περσινό Μάρτιο μέχρι φέτος, οι τιμές των παραγωγών αυξήθηκαν κατά 19,7% και το κόστος παραγωγής τους λόγω λιπασμάτων και ενέργειας κατά 26,5%. Γαλακτοκομικά, αλλαντικά και κρέας θα οδηγήσουν το νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται σύμφωνα με στελέχη των σούπερ μάρκετ.

Αύξηση 34,6 % καταγράφεται στις πρώτες ύλες της βιομηχανίας για το δωδεκάμηνο Μαρτίου που πέρασε. Πρόκειται για αυξήσεις που θα περάσουν στην κατανάλωση το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής βρίσκεται στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί, παρά τη διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα.

Για τα καύσιμα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση στην επιδότηση στο diesel και τον Ιούνιο, ενώ θα επανεξεταστεί και η επιδότηση στην τιμή της βενζίνης όταν ολοκληρωθεί η ισχύς του υφιστάμενου μέτρου, ενδεχομένως με διαφοροποιημένα κριτήρια. Ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να λάβουν την ενίσχυση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, που μπορεί να βρεθεί μέσω ΕΕ στην περίπτωση που υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ