Δείχνοντας την «οδό» προς τη βιώσιμη ανάπτυξη – longform.protothema.gr

0
72

Η Ολυμπία Οδός έχει καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας, με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

Sponsored Content

 

Η Ολυμπία Οδός, από την αρχή της κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους και σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας, έχει θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της. Η δέσμευση για Αειφόρο Ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φιλοσοφία της εταιρείας. Σύγχρονη προσέγγιση στην κατασκευή, άριστα υλικά και καινοτόμες λύσεις υλοποιούνται με στόχο τόσο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και τη διαφύλαξη και προστασία των τοπικών κοινωνιών.

 

 

Σημαντικό κομμάτι του πολυεπίπεδου πλάνου βιώσιμης κινητικότητας που υλοποιεί η Ολυμπία Οδός είναι το Σύστημα Χιλιομετρικής Χρέωσης HYBRID. Η υιοθέτηση του HYBRID, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει ήδη διαμορφώσει μια νέα κουλτούρα στις μετακινήσεις, βελτιώνοντας την οδηγική εμπειρία και συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

 

 

Έμφαση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό

 

Η εταιρεία δεσμεύεται για περιβαλλοντικά ασφαλέστερες εγκαταστάσεις μέσω της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, μειώνοντας τις επιπτώσεις και τις οχλήσεις που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της. Τα κτίρια στον Σ.Ε.Α. Ψαθόπυργου αποτελούν ένα πρότυπο φιλικού προς το περιβάλλον σχεδιασμού, ενώ είναι οι πρώτοι στην Ελλάδα που προσέφεραν όλους τους τύπους εμπορικά διαθέσιμων καυσίμων – βενζίνη, πετρέλαιο, υγραέριο κίνησης, φυσικό αέριο και φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων (πλέον και οι Σ.Ε.Α. Μεγάρων διαθέτουν όλα τα είδη καυσίμου).

 

 

Νερό…από τον αέρα

 

Η Ολυμπία Οδός συνεχίζει να καινοτομεί με ένα ακόμα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το «Νερό από τον αέρα», μέσω του οποίου προσφέρει δωρεάν φρέσκο, πόσιμο νερό στους χρήστες του αυτοκινητόδρομου, το οποίο παράγεται από την υγρασία του αέρα με τη βοήθεια του ήλιου. Το σύστημα, που διαθέτει ψύκτη για τις ζέστες του ελληνικού καλοκαιριού, είναι πλήρως αυτόνομο καθώς λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Έχοντας μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το σύστημα καταφέρνει να δημιουργήσει 12-13 λίτρα νερό καθημερινά ενώ, ετησίως, μειώνει κατά 11.000 τα πλαστικά μπουκάλια νερού που καταλήγουν στα σκουπίδια.

 

 

Πρόκειται για μια δράση που αναπτύχθηκε πιλοτικά τον Μάρτιο 2021 στο χώρο στάθμευσης Πανοράματος- Κινέτας (50,8 χλμ. στην κατεύθυνση προς Αθήνα) στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας και τώρα αναπτύσσεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε 10 ακόμα χώρους υγιεινής και στάθμευσης του αυτοκινητόδρομου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το σύστημα αυτό μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη για καθαρό νερό, και είναι 100% ενεργειακά αυτόνομο.
Για τη δράση αυτή, η Ολυμπία Οδός έχει λάβει το Χρυσό Βραβείο στα Energy Mastering Awards 2022.

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

 

Τμήμα ενός εκτεταμένου προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας στις παλαιότερες σήραγγες του αυτοκινητόδρομου, αποτελεί το εμβληματικό έργο αντικατάστασης συμβατικών λαμπτήρων με υψηλής απόδοσης φωτιστικά τεχνολογίας LED σε σήραγγες στην Κακιά Σκάλα και την Περιμετρική Πατρών. Η δράση υλοποιήθηκε στις 17 σήραγγες των υφιστάμενων τμημάτων, επιτυγχάνοντας άριστη διασπορά φωτισμού και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ενεργειακό και ανθρακικό αποτύπωμα των συγκεκριμένων σηράγγων μειώθηκε κατά 60%, ενώ το έργο συμβάλλει ετησίως στην εξοικονόμηση περισσότερων από 8 εκατ. kWh και στην έκλυση σχεδόν 4.000 λιγότερων τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος «Προσαρμοζόμενος φωτισμός στην Ολυμπία Οδό», αξιοποιούνται δεδομένα για την κυκλοφορία, τις καιρικές συνθήκες κ.α. πιλοτικά σε έναν κόμβο του αυτοκινητόδρομου (Αρχαία Κόρινθος), ώστε να προσδιορίζεται κάθε στιγμή το ιδανικό επίπεδο φωτισμού, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Έτσι, η εταιρεία έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Μετά από εκπόνηση των ανάλογων μελετών, η ρύθμιση του φωτισμού υπολογίστηκε ότι μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά 70%.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολυμπία Οδός προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές για το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του αυτοκινητόδρομου.
Θέτοντας σε εφαρμογή μία ολιστική στρατηγική, η Ολυμπία Οδός έχει καταφέρει να συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλάζοντας τα δεδομένα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας με υπευθυνότητα και σεβασμό προς το περιβάλλον.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ