Βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο, “κράτησαν” οι 850 μονάδες

0
80

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι εντολές πώλησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει πλέον πάνω από 25 μονάδες, φτάνοντας στη ζώνη των 840 μονάδων, έχοντας μάλιστα την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του υπό μεγάλη πίεση. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία ακολουθούν το sell off των δεικτών σε Wall Street και Ασία, καθώς οι παγκόσμιες αγορές κλυδωνίζονται από τις ανησυχίες για τον ξέφρενο πληθωρισμό και τον αντίκτυπο στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,86% στις 841,96 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,97% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.019,46 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 5,51% στις 534,20 μονάδες.

Οι άμυνες στο ΧΑ πλέον έχουν πέσει για τα καλά, με τον Γενικό Δείκτη να οδεύει προς το επόμενο επίπεδο, αυτό των 820 μονάδων, με πολλούς τίτλους του όμως αποδεκατισμένους από το ισχυρό sell off. Ένα ξεπούλημα που συμβαίνει όμως και στις μεγάλες διεθνείς αγορές, ενδεικτικό της ακροβασίας στα πρώτα στάδια της bear market. Άλλωστε, η σημερινή εικόνα του ΧΑ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, εάν αναλογιστεί κανείς την εικόνα που βλέπουμε στις διεθνείς αγορές από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πλέον η αποστροφή του κινδύνου στις αγορές έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς το μείγμα των ανησυχιών είναι πλέον μεγάλο. Οι φόβοι για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδηγούν τους επενδυτές σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία “ασφαλούς καταφυγίου”. Και για τους ξένους, το ΧΑ δεν είναι μέσα στις επιλογές τους.

Τεχνικά τώρα, η διάσπαση των 850 μονάδων θα οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των χαμηλών του περασμένου Μαρτίου δοκιμάζοντας τιμές πέριξ των 800 μονάδων. Το ζητούμενο βέβαια είναι εάν κάποιος τίτλος απορροφήσει μέρος των όποιων εντολών αγοράς εκδηλωθούν, ώστε το rerating στα χαρτοφυλάκια να μην είναι απόλυτα αρνητικό για το ΧΑ. Τα δύσκολα επομένως είναι μπροστά και επιβάλλουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής μετοχών που θα λαμβάνουν υπόψη τις αντοχές στο δύσκολο περιβάλλον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 9,41%, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, Εθνική και Alpha Bank να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 5%. Στο -4,36% είναι ο Μυτιληναίος, με τις Eurobank, Coca Cola, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΟΛΠ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%.

Η πτώση σε Motor Oil, Titan, Quest, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το 2% και εκείνη σε Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ, ενώ ο ΟΤΕ σημειώνει… άλμα 2,59%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ