Αμερικανική ώθηση και άλμα στο Χρηματιστήριο

0
54

Ισχυρή ήταν η αντίδραση που έφερε στο χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, το οποίο ανέκτησε τις 870 μονάδες, ακολουθώντας το άλμα και στις διεθνείς αγορές. Με τη σημερινή άνοδο ο γενικός δείκτης ανέκτησε τα επίπεδα προ της βουτιάς που προκάλεσε η πολιτική κρίση της περασμένης Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 875,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 858,14 μονάδων (-0,16%) και 876,46 μονάδων (+1,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 38,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,88%,στις  2.109,48 μονάδες, ενώ στο +1,82% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.396,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,88% στις 564,57 μονάδες.

Η σημασία των κεντρικών τραπεζών

Η αγορά κατάφερε να ακολουθήσει το ανοδικό κλίμα των διεθνών αγορών, το οποίο ενισχύθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό. Όπως όλα δείχνουν η πολιτική της Federal Reserve αρχίζει να αποδίδει, χωρίς η οικονομία να ρίξει ρυθμούς, όπως επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας της περασμένης Παρασκευής.

Στο μοτίβο της πολιτικής της Fed, οι αναγωγές με την τακτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έρχονται αβίαστα, μετά μάλιστα και τη νέα επιδείνωση που εμφάνισαν τα ελληνικά ομόλογα σήμερα. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ υπολείπεται της Fed στο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν το δρόμο και της ευρωτράπεζας για τον έλεγχο του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, αλλά και της στήριξης της οικονομίας.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά τώρα, η αγορά κατάφερε να διαπεράσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών, στις 866,55 μονάδες, και να μετατρέψει τη βραχυπρόθεσμη τάση της σε ανοδική. Επίσης, δοκίμασε και με επιτυχία το επόμενο επίπεδο των 870 μονάδων, ανοίγοντας το δρόμο για τις 880 μονάδες, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν “ξαναδεί” τις 900 μονάδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, ο Τραπεζικός Δείκτης κατοχύρωσε επίπεδα που επιβεβαιώνουν το αγοραστικό σήμα της ανοδικής διασπάσεως της “ρωσο-ουκρανικής” γραμμής τάσεως που “καπελώνει” την Αγορά τον τελευταίο εξάμηνο. Αν και σήμερα ο κλάδος δεν πρωτοστάτησε στην αντίδραση, εντούτοις οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα είναι θετικές, όσο άλλωστε συντηρηθεί και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε στο +6,34%, η Βιοχάλκο στο +5,11% και η ΔΕΗ στο +4,87%, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Λάμδα και ΕΛΧΑ. Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνα των Titan, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Aegean το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Quest, Jumbo, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα μικρές ήταν απώλειες σε Motor Oil. Ο Ελλάκτωρ έχασε 1,88%, διορθώνοντας από το ανοδικό του σερί, ενώ ο Σαράντης υποχώρησε 3,67%. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ