Αγγίζει το ένα προς ένα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

0
52

© Kirill Kurashov | Dreamstime.com

Μια ανάσα από την απόλυτη ισοτιμία. Τελευταία φορά που ήταν τόσο χαμηλά το ευρωπαϊκό νόμισμα ήταν το 2002. Οι φόβοι για διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο οδηγεί τις οικονομικές εξελίξεις.

Βουτιά του ευρώ έναντι του δολαρίου οδηγεί τα δύο νομίσματα στην απόλυτη ισοτιμία. Η πιθανή γιγάντωση της ενεργειακής κρίσης και ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ δημιουργούν νέα δεδομένα.

Η υποχώρηση του ευρώ μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω στο μακρινό 2002 όπου η ισοτιμία ήταν στο 1,0006. Το 2008, το ευρώ σκαρφάλωσε στο 1,6 και σήμερα υποχώρησε στο 1,0007.

Η πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν ραγδαία, δεδομένου ότι διαπραγματευόταν γύρω στα 1,15 δολάρια πριν από πέντε μήνες. «Το δολάριο έχει μεγάλη δυναμική αυτή τη στιγμή και είναι δύσκολη η αντιπαράθεση μαζί του, λόγω της τόσο επιθετικής στάσης της Fed από τη μία πλευρά και της σωρείας θεμάτων που αντιμετωπίζει η  Ευρώπη» ανέφερε ένας αναλυτής συναλλάγματος.

Η ολοένα και μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ δίνουν ώθηση στο δολάριο σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη που βρίσκεται στη δίνη του ουκρανο-ρωσικού πολέμου και της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ημερομηνία-κλειδί

Η 21η Ιουλίου ίσως αποκρυπτογραφήσει την κατάσταση καθώς τότε θα ξέρουμε εάν οι επίσημες διαβεβαιώσεις από τη Gazprom για την επαναλειτουργία του Nord Stream επιβεβαιωθούν. Μέχρι τότε ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός για εργασίες συντήρησης.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να στερεύσει η Ευρώπη από το ρωσικό αέριο όλες οι χώρες της Ε.Ε. απεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας που θα κριθούν στην πράξη αν θα στεφθούν με επιτυχία ή όχι.

Το κλίμα στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο εδώ και αρκετές ημέρες παραμένει βαρύ με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, να μην κρύβει την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου.

O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι το σενάριο αυτό δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση. «Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Eurogroup

«Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η αυξημένη αβεβαιότητα απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας των μέτρων, και συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ το 2023» αναφέρει η δήλωση του Eurogroup που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Επίσης, το Εurogroup συμφώνησε ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες, καθώς και η διαρθρωτική διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και η βελτίωση της ενεργειακής ανεξαρτησίας, λαμβάνοντας υπόψη την πρωτοβουλία REPowerEU και κάνοντας αποτελεσματική χρήση του RRF και άλλων κονδυλίων της ΕΕ, όπου χρειάζεται.

Τέλος, αναγνωρίζει ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ