ΑΑΔΕ: Χωρίς αποδείξεις πούλησε κατάστημα παπούτσια αξίας 2,8 εκατ. ευρώ

0
50

Photo 46198165 © Dorian2013z | Dreamstime.com

Πολύ πριν την έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού που επέβαλε, επιχείρηση – μέσω μιας τέτοιας πλατφόρμας συναλλαγών από απόσταση – κατάφερε να μην καταβάλλει φόρους ποσού πολύ άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ, από πωλήσεις υποδημάτων αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για χρήσεις των ετών 2016, 2017 και 2018, με μόνο τον ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε, χώρια τον φόρο εισοδήματος που δεν πληρώθηκε ποτέ γι’ αυτόν τον τζίρο, μα υπολογίζεται σε 542.000 ευρώ.

Τη νέα περίπτωση φοροδιαφυγής, αυτή τη φορά στο λιανεμπόριο, εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για προϊόντα, τα οποία πωλούνται μέσω γνωστής πλατφόρμας, που φιλοξενεί ηλεκτρονικά καταστήματα πώλησης διαφόρων ειδών, και στη συνέχεια αποστέλλονται στους αγοραστές, μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών.

Μέσω στοχευμένων ελέγχων που πραγματοποιούν καθημερινά και χρησιμοποιώντας τον ειδικό αλγόριθμο ανάλυσης κινδύνου που εντοπίζει ύποπτες φορολογικές συμπεριφορές, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν τα εξής:

  1. Εντόπισαν επιχείρηση που πουλάει υποδήματα μέσω διαδικτύου και έχει έδρα στο Ίλιον Αττικής.
  2. Ζήτησαν και έλαβαν στοιχεία από δύο μεγάλες εταιρείες κούριερ και τη γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα.
  3. Εξέτασαν τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των βιβλίων της επιχείρησης.
  4. Συγκρίνοντας όλα αυτά τα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι για τρεις χρήσεις – 2016, 2017 και 2018 – η επιχείρηση δεν είχε εκδώσει αποδείξεις αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, εισέπραξε, αλλά δεν απέδωσε ποτέ, ΦΠΑ 542.000 ευρώ, πλέον του φόρου εισοδήματος, που δεν πλήρωσε ποτέ για αυτό τον τζίρο. Μάλιστα, από τις τρεις χρονιές, άνω του μισού μη δηλωθείς τζίρος (54%) προέρχεται από το 2018.

Οι ελεγκτές τώρα κάνουν φύλλο και φτερό τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2019, αλλά και για το 2020 και 2021, χρονιές οπότε το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύχθηκε κατακόρυφα, λόγω και της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ