Αρχική Επιχείρηση Αίτηση στο gov.gr με Taxisnet και «κόφτη»

Αίτηση στο gov.gr με Taxisnet και «κόφτη»

0
45

Σε λιγότερο από έναν μήνα ανοίγει η πλατφόρμα στο gov.gr για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Η αίτηση ωστόσο θα έχει «κόφτη» αφού, ναι μεν το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους, από ένα σημείο και μετά δε, θα γίνεται κατάταξη των δικαιούχων. Η αντικατάσταση έως και τριών συσκευών έχει ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο, μόλις χθες όμως μπήκε στον νέο Κλιματικό Νόμο, μέσα στον οποίο υπάρχει άρθρο για την ανακύκλωση των ενεργοβόρων συσκευών των νοικοκυριών.

Στις ανακοινώσεις που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Το εκπτωτικό κουπόνι θα είναι από 35% έως 50% και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις εξής συσκευές:

  • ψυγείο
  • κλιματιστικό
  • καταψύκτη

Δεν συμπεριλαμβάνονται πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Ο «κόφτης» της επιδότησης συσκευών 2022

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα λειτουργήσει με point system που θα έχει ο κάθε ωφελούμενος. Tο ποιος δηλαδή θα παίρνει τη μικρή και τη μεγάλη επιδότηση, θα εξαρτάται από εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Για παράδειγμα, μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης αναμένεται να έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, οι οικογένειες με ΑΜΕΑ, οι μονογονεϊκές και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Παρότι ανακοινώθηκε ότι όλοι οι πολίτες, «ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν να κάνουν αίτηση, θα υπάρχει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας:

«Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσετε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν προς το παρόν. «Κόφτης» θα υπάρχει στην προτεραιοποίηση.

Πόσα χρήματα θα γλιτώσετε από την επιδότηση

Ενδεικτικά, τα ποσά του εκπτωτικού κουπονιού, σε πραγματικές τιμές, υπολογίζονται ως εξής:

  • Air-condition: 300 ευρώ
  • Ψυγεία: 300 ευρώ
  • Καταψύκτης: 150 ευρώ

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι το τελικό ποσό που θα προκύπτει, θα εξαρτάται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει η κάθε συσκευή και φυσικά το κόστος της.

Πώς κάνετε αίτηση – Ποια στοιχεία χρειάζεστε

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Θα μπορείτε να μπαίνετε στο σύστημα με κωδικούς Taxisnet, ενώ θα χρειαστεί να έχετε διαθέσιμο και το ΑΦΜ σας.

Τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή. Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης. Η συσκευή της επιλογής του θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης συσκευών

Θα αποκλείονται όσοι δεν πληρούν τη μία απαραίτητη προϋπόθεση: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ