Αρχική Επιχείρηση Έρχεται «χαράτσι» στα επιτόκια, παράθυρο για να «κλειδώσει» η δόση

Έρχεται «χαράτσι» στα επιτόκια, παράθυρο για να «κλειδώσει» η δόση

0
73

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ γεγονός που θα επηρεάσει τα στεγαστικά δάνεια, οι δανειολήπτες τρέχουν να μετατρέψουν το επιτόκιο τους σε σταθερό.

Με ένα νεο σοκ αυξήσεων έρχονται αντιμέτωποι όσοι έχπυν πάρει στεγαστικά δάνεια, καθώς όλοι προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στις 9 Ιουνίου.


Με βάση στοιχεία από τις τράπεζες, το μέσο σταθερό επιτόκιο για μια 10ετία είναι κοντά 3% και της 20ετίας στο 3,5%, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη το επίπεδο αυτό είναι οριακά στο break even, δηλαδή μετά βίας η τράπεζα καλύπτει το κόστος της.

Σύμφερει ή όχι η μετατροπή σε σταθερό επιτόκιο;

Για όσους έχουν δάνειο από το παρελθόν η άσκηση για το κατά πόσο συμφέρει η μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό -η μετατροπή είναι χωρίς πέναλτι με τον δανειολήπτη να επιβαρύνεται με 200 ευρώ για έξοδα φακέλου- θα πρέπει να λάβει υπόψη το πότε υπογράφηκε η σύμβαση και το κατά πόσο είναι κοντά στη λήξη της τοκοχρεωλυτικής περιόδου, δηλαδή του χρόνου που η δόση του δανείου είναι κυρίως τόκοι και όχι κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά τα τελευταία δάνεια και κυρίως αυτά της τελευταίας διετίας, είναι ασφαλή, καθώς κατά κύριο λόγο είναι σταθερού επιτοκίου που κυμαίνεται από 3% έως 3,7%.

Οι τράπεζες μάλιστα στα νέα στεγαστικά, δίνουν τη δυνατότητα να «γυρίσουν» σε κυμαινόμενο επιτόκιο όταν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκές, χωρίς επιβάρυνση.


Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως στην πρόσφατη Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι καθησυχαστική, καθώς, όπως αναφέρει, «τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για ολόκληρο το 2022, ασκώντας μικρή μόνο επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών».

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ