Τελικά από πού προήλθε ο πύραυλος που πρόκειται να συντριβεί στη Σελήνη;

0
51

Ο παλιός πύραυλος που πρόκειται να προσκρούσει στη Σελήνη τον επόμενο μήνα δεν προέρχεται από αποστολή της SpaceX όπως νόμιζαν αρχικά οι αστρονόμοι.

Πιθανότατα πρόκειται για το ανώτερο στάδιο κινεζικού πυραύλου με τον οποίο εκτοξεύτηκε αποστολή γύρω από το φεγγάρι πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια, δείχνουν οι τελευταίοι υπολογισμοί.

Το αντικείμενο εντοπίστηκε τον Ιανουάριο από τον αστρονόμο και αναλυτή δεδομένων Μπιλ Γκρέι, ο οποίος ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι επρόκειτο για το ανώτερο στάδιο πυραύλου Falcon 9 που είχε εκτοξεύσει η SpaceX το 2015 για να θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR.

Ο Γκρέι επανέρχεται τώρα με νέα ανάρτησή του, στην οποία αναφέρει ότι έκανε λάθος. Νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι το διαστημικό σκουπίδι είναι τμήμα πυραύλου της κινεζικής αποστολής Chang’e 5-T1 που εκτοξεύτηκε το 2014, γράφει.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γκρέι προχώρησε στη διόρθωση έπειτα από email που του έστειλε ο μηχανικός της NASA Τζον Τζιορτζίνι, ο οποίος επισήμανε ότι η πορεία της αποστολής της SpaceX δεν ταίριαζε με τις παρατηρήσεις.

Ο Γκρέι υπολόγισε τότε ξανά την τροχιά του αντικειμένου και διαπίστωσε ότι τα δεδομένα ταιριάζουν περισσότερο με την κινεζική αποστολή.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το αντικείμενο που πρόκειται να συντριβεί στο φεγγάρι την 4η Μαρτίου στις 12.35 UTC [14.35 ώρα Ελλάδας] είναι στάδιο του πυραύλου Chang’e 5-T1.

Με τη νέα εκτίμηση συμφώνησε ο καθηγητής Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Τέτοιου είδους λάθη είναι αναμενόμενο να συμβαίνουν λόγω της «εγγενούς αβεβαιότητας» στην παρακολούθηση διαστημικών σκουπιδιών.

Τα αντικείμενα που κινούνται σε γήινη τροχιά παρακολουθούνται με ραντάρ από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τη Γη.

«Εξαρτώμαστε από μια μικρή ομάδα εθελοντών που το κάνουν στον ελεύθερο χρόνο τους» είπε στο BBC ο δρ ΜακΝτάουελ.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA σχολίασε πως «το εύρημα αναδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της διαστημικής παρακολούθησης και καλύτερη ανταλλαγή δεδομένων».

Ο παλιός κινεζικός πύραυλος θα είναι το πρώτο μεγάλο διαστημικό σκουπίδι που πέφτει στο φεγγάρι.

Αναμένεται να συντριβεί στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, οπότε το συμβάν δεν θα είναι ορατό από τη Γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ