Σε δημοπρασία το «Άγιο Δισκοπότηρο» των συλλεκτών vintage ηλεκτρονικών, o Apple-1

0
77

Το «Άγιο Δισκοπότηρο» των συλλεκτών vintage ηλεκτρονικών, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής στον κόσμο, ο Apple-1 βγαίνει σε δημοπρασία.

Κατασκευάστηκε από τον Στήβεν Βόζνιακ, το 1976, στο γκαράζ του πατρικού σπιτιού του Στιβ Τζομπς, πολλά χρόνια πριν οι δυο τους ιδρύσουν τον τεχνολογικό κολοσσό της Apple, που έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία των καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών και των προσωπικών υπολογιστών.

Σε αντίθεση με άλλους υπολογιστές για ερασιτέχνες που κυκλοφορούσαν και πωλούνταν σαν κιτ συναρμολόγησης, ο Apple-1 ήταν μια έτοιμη συναρμολογημένη ηλεκτρική πλακέτα που περιείχε περίπου 30 τσιπς .

Ωστόσο, για να γίνει λειτουργικός ο υπολογιστής απαιτούνταν ένα κουτί, μονάδα παροχής ρεύματος, πληκτρολόγια και μια οθόνη.

Σημειώνεται ότι κατασκευάστηκαν μόλις 200 Apple-1 υπολογιστές, που είχαν τιμή πώλησης τότε 666,66 δολάρια επειδή… στον Βόζνιακ άρεσαν οι επαναλαμβανόμενοι ίδιοι αριθμοί με δεκαδικά ψηφία.

Αυτός που βγαίνει στο «σφυρί» πωλήθηκε τότε στην πετρελαϊκή εταιρεία Schlumberger Overseas.

Διαθέτει όλα τα αρχικά του εξαρτήματα και λειτουργεί κανονικά αφού έχει υποστεί τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης τυχόν βλαβών των συστημάτων του.

Ο αγοραστής θα τον παραλάβει με το αρχικό μόνιτορ, το κασετόφωνο που έμπαιναν οι κασέτες με τα προγράμματα και τα παιχνίδια, με το αρχικό βιβλίο οδηγιών λειτουργίας και με περιοδικά εκείνης της εποχής, στα οποία ο Στιβ Τζομπς έγραφε άρθρα για τους υπολογιστές και την Apple.

Οι εκτιμητές τέτοιων αντικειμένων υπολογίζουν ότι ο υπολογιστής θα πωληθεί περίπου 500 χιλιάδες δολάρια.

Αυτό που διέκρινε τον Apple-1 ήταν η δυνατότητα του να συνδεθεί με πληκτρολόγιο και οθόνη υπολογιστή.

Ανταγωνιστικές μηχανές όπως ο Altair 8800 προγραμματίζονταν με ενσωματωμένους διακόπτες στο μπροστινό μέρος του κουτιού και φωτεινές ενδείξεις (LEDs), χρησιμοποιούνταν για έξοδο, και χρειαζόταν να προστεθεί ειδικό υλικό προκειμένου να μπορούν να συνδεθούν με πληκτρολόγιο και οθόνη.

Αυτό το χαρακτηριστικό του Apple-1 τον έκανε έναν καινοτόμο προσωπικό υπολογιστή για την εποχή του, παρά την απουσία γραφικών και ηχητικών δυνατοτήτων.

Η παραγωγή του διακόπηκε τον Μάρτιο του 1977 όταν αντικαταστάθηκε από τον Apple-2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ