Η AMD σκοπεύει να διορθώσει τα προβλήματα stuttering με τους επεξεργαστές Ryzen στα Windows με patch – AMD

0
35

Αν παρατηρείτε τυχαία σημεία στιγμιαίας πτώσης της απόδοσης, το φόρτωμα εφαρμογών να είναι αργό ή άλλα ζητήματα στον υπολογιστή σας που διαθέτει επεξεργαστή Ryzen και «τρέχει» Windows 10 ή Windows 11, η AMD πρόκειται σύντομα να διαθέσει μία ενημέρωση που θα διορθώνει τα προβλήματα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechPowerUp, η AMD αποκάλυψε ότι τα ζητήματα ενδέχεται να προκαλούνται από τα firmware trusted platform modules (fTPM) που εντοπίζονται στα mainboards για επεξεργαστές Ryzen.

Πέρυσι, η Microsoft έκανε γνωστό ότι τα chips τύπου TPM 2.0 αποτελούσαν μέρος των ελάχιστων απαιτήσεων των Windows 11. Οι λύσεις Trusted Platform Module 2.0 εξυπηρετούν ως hardware-based συστήματα κρυπτογράφησης, επαληθεύοντας τις «συναλλαγές» μνήμης παρασκηνίου στα Windows.

Η AMD διαπίστωσε ότι σε ορισμένους υπολογιστές με AMD Ryzen «ενδέχεται να εκτελούνται κατά διαστήματα εκτεταμένες συναλλαγές μνήμης που σχετίζονται με το fTPM στη μνήμη flash SPI (SPIROM) που βρίσκεται στη μητρική» με αποτέλεσμα να προκαλεί αυτή τη στιγμιαία πτώση στην απόδοση (stuttering) που παρατηρείται ωσότου ολοκληρωθεί η «συναλλαγή» στη μνήμη.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εργάζεται επί του παρόντος σε ένα patch, και πρότεινε ένα τρόπο για να απαλλαγείτε άμεσα από το πρόβλημα. Με την αντικατάσταση του fTPM από μία φυσική μονάδα TPM (dTPM), την οποία και μπορείτε να εγκαταστήσετε στον header TMP 2.0 (στους ειδικούς ακροδέκτες) που βρίσκονται στο mainboard.

Πριν την ανακοίνωση της Microsoft -ότι ένα chip TPM 2.0 είναι απαραίτητο στα Windows 11- τέτοια chips δεν στοίχιζαν περισσότερο από €10, ωστόσο σήμερα, το κόστος τους μπορεί να φτάνει και τα €50. Αν τελικά αποφασίσετε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση ενός TPM 2.0 chip στο mainboard σας (αντικαθιστώντας το fTPM με dTPM) φροντίστε να απενεργοποιήσετε το Bitlocker -εφόσον είναι ήδη ενεργοποιημένο στο σύστημα σας.

Η άλλη επιλογή που έχετε είναι να περιμένετε το patch της AMD, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία θα διατεθεί στις αρχές Μαΐου. Θα διανεμηθεί από προμηθευτές υπολογιστών ή από κατασκευαστές mainboards και «θα απαιτεί από τoν χρήστη να εγκαταστήσει μία ενημερωμένη έκδοση του BIOS (sBIOS) του mainboard, η οποία θα περιλαμβάνει διορθώσεις που σχετίζονται με την αλληλεπίδραση του fTPM με την SPIROM» σύμφωνα με την AMD.

Το ζήτημα fTPM δεν είναι το πρώτο που έχουμε δει με τους επεξεργαστές Ryzen της AMD. Πέρυσι, η εταιρεία αναγκάστηκε να διαθέσει ενημερώσεις για δύο σημαντικά σφάλματα, το ένα από τα οποία επιβράδυνε τα δημοφιλή παιχνίδια eSports έως και κατά 15%.


  • 3  • Sad


    1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ