Χωρίς άδεια δύο ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, έκαναν rapid test χωρίς ταυτοπροσωπία

0
114
Χωρίς άδεια και φυσικά χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα πρωτόκολλα, λειτουργούσαν δύο διαγνωστικά κέντρα για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, οι νοσηλευτές δεν είχαν άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος και ο γιατρός τα στοιχεία του οποίου χρησιμοποιούσαν για να καταχωρούν τα αποτελέσματα, δεν είναι εγγεγραμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε δύο υποκαταστήματα ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαγνωστικών ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τη νομιμότητα της λειτουργίας της και των υπηρεσιών που παρέχει διαπιστώθηκε ότι:
• Τα ελεγχθέντα υποκαταστήματα της Ιδιωτικής Εταιρείας στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, δεν διέθεταν άδεια/βεβαίωση ίδρυσης και λειτουργίας

• Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος δεν προέβαιναν στον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των προσερχομένων πελατών προς δοκιμασία ταχέος ελέγχου αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test), με συνέπεια να μην διασφαλίζεται η αντιστοίχιση μεταξύ πραγματικά εξετασθέντος προσώπου και των δηλωθέντων στοιχείων για την καταχώριση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.
• Βοηθοί νοσηλευτές ασκούσαν νοσηλευτικές πράξεις χωρίς να κατέχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ή πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάρτισης.
• Στα ελεγχθέντα υποκαταστήματα, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνου SARS-CoV-2 (rapid test) καταχωρούνταν στο «Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19» από υπαλλήλους της εταιρείας με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης ιατρού, χωρίς ο ίδιος να παρίσταται στον χώρο της εξέτασης, και χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο εντός της χωρικής αρμοδιότητας του οποίου ευρίσκονται τα εν λόγω υποκαταστήματα.

• Οι περιέκτες Επικίνδυνων Αποβλήτων Αμιγώς Μολυσματικών (κίτρινη σακούλα) ήταν τοποθετημένοι έμπροσθεν των υποκαταστημάτων επί του πεζοδρομίου, ανοικτοί και εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, στους διερχόμενους πολίτες και στα αδέσποτα ζώα.

Αναζήτηση ευθυνών και υλοποίηση προτάσεων

1. Κατόπιν των ενεργειών των Ελεγκτών–Επιθεωρητών της ΕΑΔ, ο ΕΟΦ προχώρησε στην ανάκληση κιτ διαγνωστικού ελέγχου ταχείας ανίχνευσης του ιού SARS-CoV-2 (rapid test) το οποίο δεν έφερε την ειδική σήμανση CE και ως εκ τούτου δεν πληρούσε τις απαιτήσεις συμμόρφωσης στις οδηγίες χρήσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Οδηγία 98/79/Ε.Κ.)

2. Η Έκθεση Ελέγχου διαβιβάστηκε, στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν, στον οικείο Ιατρικό Σύλλογο για αξιολόγηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης του εμπλεκόμενου ιατρού, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προς ενημέρωσή του και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τις ενέργειες αρμοδιότητάς της ως προς τη νομιμότητα λειτουργίας της ελεγχόμενης επιχείρησης και την παροχή εργασίας από προσωπικό, χωρίς την κατοχή των απαραίτητων αδειών άσκησης επαγγέλματος. Σημειώνεται ότι, οι αρμόδιες ελεγκτικές και υγειονομικές αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με όλες τις θεσμικές απαιτήσεις των διενεργούμενων ταχέος ελέγχου αντιγόνου SARS-CoV-2 με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδήσεις σήμερα:

«Αφού δεν μιλάνε οι Πυξ Λαξ, θα μιλήσω εγώ για τον Γιώργο Γιαννόπουλο», λέει η Φωτεινή Ψυχίδου

Στον εισαγγελέα η μητέρα του 7χρονου Ανδρέα – «Δεν είδα, δεν άκουσα τίποτα» υποστηρίζει για τη δολοφονία του παιδιού της

Οικονόμου: Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο απέναντι στην ακρίβεια, από την αντιπολίτευση ακούμε ευχολόγια

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ