Ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

0
71

Την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά επιτελεία ακόμα πανηγυρίζουν για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος είναι περισσότερο προσηλωμένος στους αμερικάνικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και με τι ανταλλάγματα, εμείς βρισκόμαστε ξανά εδώ, στη Βόρεια Εύβοια, που χρόνια τώρα ζει τη μια καταστροφή μετά την άλλη.

Από δω, λοιπόν, τους λέμε: Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός γιατί η χώρα του έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, γιατί έχει αναβαθμιστεί η συμμετοχή και εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και μας καθιστά στόχο επιθέσεων.

Δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός:

– Για τη νέα «αγορά του αιώνα», με τους νέους εξοπλισμούς για τα F-35 που θα ματώσει για να τα πληρώσει.

– Για τις “χρυσές δουλειές” που θα κάνουν οι εφοπλιστές με τη μεταφορά του αμερικάνικου LNG, στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

– Ούτε για τους στόχους της “ΝΑΤΟϊκής συνοχής”, που σπρώχνουν σε παζάρια με την Τουρκία σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Και, τέλος πάντων, δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο λαός γιατί η Ελλάδα, για λογαριασμό της ελληνικής άρχουσας τάξης, διεκδικεί το ρόλο του “καλού παιδιού” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όταν ο κίνδυνος να γενικευτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, της Ρωσίας και των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μεγαλώνει.

Κι όλα αυτά τα λέμε εδώ στο Μαντούδι, στη Βόρεια Εύβοια, που αν υπάρχει ένας λαός που μπορεί να κατανοήσει την καταστροφή του πολέμου, είναι αυτός εδώ, ο βασανισμένος λαός της Βόρειας Εύβοιας, που ξέρει τι σημαίνει να καταστρέφεται το σπίτι σου, ο τόπος σου, να χάνεις τη δουλειά σου, να απειλείται η ζωή σου, το μέλλον των παιδιών σου.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, για άλλη μια φορά εδώ στο Μαντούδι, σ’ αυτή την πολύπαθη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που οι κάτοικοί της τα τελευταία χρόνια ζουν έναν άλλο πόλεμο, τη μία καταστροφή μετά την άλλη, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού που, χωρίς υπερβολή, δεν άφησε τίποτα όρθιο στο πέρασμά της.

Μια με τις φωτιές, μια με τις πλημμύρες που τις ακολουθούν, φτάσαμε εδώ, στο Μαντούδι, στη Βόρεια Εύβοια, να συζητάμε εδώ και χρόνια τα ίδια και τα ίδια…

Να συζητάμε, δηλαδή, για τα αυτονόητα που πρέπει να γίνουν για να μην καίγεται ο τόπος τα καλοκαίρια και να μην πνίγεται το φθινόπωρο.

Να συζητάμε για καιρό μετά τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και να συνεχίσουν να ζουν εδώ, σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο που καταστράφηκε.

Και αν αυτή η συζήτηση, η διεκδίκηση για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, τις αποζημιώσεις, πριν μερικούς μήνες είχε επείγοντα χαρακτήρα, σήμερα με την εκτόξευση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, είναι για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.

Και ξέρουμε καλά πως κανείς εδώ δεν ζητάει ελεημοσύνη. Τη ζωή του πίσω ζητάει και δεν κάνει βήμα πίσω απ’ αυτό.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η αλήθεια είναι πως αν δεν το δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να πιστέψεις το μέγεθος αυτής της καταστροφής. Περισσότερα από 500.000 στρέμματα, με το περίπου 75% να είναι δασικές εκτάσεις, έχουν καεί. Η εικόνα σε κάθε χωριό, σε κάθε δήμο είναι αποκαλυπτική, ιδιαίτερα εκεί όπου οι δασικές εκτάσεις έχουν καεί ολοσχερώς.

Γι’ αυτό λοιπόν:

-Μαζί με αυτή τη συζήτηση, τη διεκδίκηση, για το τι πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί ολόκληρη η περιοχή, τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσουν να δουλεύουν εδώ, στον τόπο τους, οι εργαζόμενοι που έμειναν άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που τώρα δεν έχουν εισόδημα, τώρα είναι η ώρα να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, ο πραγματικός ένοχος γι αυτή την τεράστια καταστροφή.

Και ο ένοχος δεν είναι άλλος από μια κοινωνική οργάνωση, ένα κοινωνικό οικονομικό πολιτικό σύστημα, που θυσιάζει τις ανάγκες του λαού, ακόμα και την ανάγκη του να ζει προστατευμένος από τις φυσικές καταστροφές, στο βωμό της κερδοφορίας των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ένοχος είναι αυτό το κράτος, το καπιταλιστικό κράτος, που είναι ένα κράτος εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, γιατί είναι φτιαγμένο να υπηρετεί μια χούφτα παράσιτα, εκμεταλλευτές του μόχθου των ανθρώπων.

Και γι’ αυτό το λόγο ακριβώς, την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο και δυσκίνητο, στο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, τη λαϊκή περιουσία.

Και φυσικά, μέρος αυτού του προβλήματος, είναι και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το σύστημα και διαχειρίζονται την κρατική εξουσία.

Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά -και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, μόνοι τους ή με τα κυβερνητικά συνεταιράκια τους- έχουν λερωμένη τη φωλιά τους για τη μεγάλη καταστροφή εδώ στη Βόρεια Εύβοια, αλλά και στις άλλες περιοχές που έχουν πληγεί.

Γιατί ποτέ, καμία κυβέρνηση, δεν είχε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και ούτε θα μπορούσε.

Αν σήμερα, λοιπόν, ο λαός της περιοχής πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο: Τις κυβερνήσεις, το κράτος, το ίδιο το σύστημα που όλοι αυτοί υπηρετούν, είναι και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί τώρα τού λένε πως το σχέδιό τους για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, είναι αυτό που θα ωφελήσει το λαό της, θα τον βοηθήσει να σταθεί στα πόδια του.

Λέμε, λοιπόν, καθαρά στο λαό της περιοχής: Ο δρόμος που σας έφερε ως εδώ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν μπορεί να σας δώσει πίσω τη ζωή σας, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να σας εγγυηθεί μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για εσάς και τα παιδιά σας, στον τόπο σας.

Το αντίθετο. Γιατί ποτέ και πουθενά τα καπιταλιστικά κέρδη δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού.

Φίλες και φίλοι

συντρόφισσες και σύντροφοι

Δείτε, σκεφτείτε, πως αυτή η τεράστια καταστροφή, δεν ήρθε σε κενό αέρος.

Στη Βόρεια Εύβοια ήταν συσσωρευμένα όλα τα υλικά που ευνόησαν και την έκταση και το μέγεθος της καταστροφής, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όλων των κομμάτων.

Κι ας προσπαθούν ορισμένοι να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω. Όλοι τους είναι υπεύθυνοι για το γεγονός ότι αυτή περιοχή ήταν και παραμένει μια περιοχή υποβαθμισμένη για τις λαϊκές οικογένειες.

Κι αυτή η υποβάθμιση έχει τη σφραγίδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που στη Βόρεια Εύβοια, μέσα από τους σχεδιασμούς κυβέρνησης και περιφέρειας σήμαινε πως ήταν τελευταία στις προτεραιότητες για ανάπτυξη βασικών υποδομών πολιτικής προστασίας, οδικού δικτύου, δομών υγείας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Τί άλλο από υποβάθμιση είναι ένα οδικό δίκτυο διαλυμένο; Όπου οι βασικές οδικές αρτηρίες παραμένουν επικίνδυνες, οι δρόμοι μεταξύ των χωριών είναι κομμένοι κι αυτό έχει ως συνέπεια, όλη η περιοχή να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να κοπεί στα δύο; Χωρίς να έχει καμία πρόσβαση προς Χαλκίδα, είτε από θάλασσα με Στερεά και Θεσσαλία…

Όλοι τους είναι υπεύθυνοι για το ότι το δάσος ήταν πλήρως εκτεθειμένο στο κίνδυνο πυρκαγιών.

Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε: Ποια κυβέρνηση εξασφάλισε επαρκή χρηματοδότηση για τη δασοπροστασία; Ποια κυβέρνηση κατάργησε τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της δασοπροστασίας από την δασοπυρόσβεση; Καμία!

Όλες οι κυβερνήσεις διατήρησαν αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, όλες οι κυβερνήσεις μείωσαν τα κονδύλια για τη δασοπροστασία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χρηματοδότηση που δόθηκε στα δασαρχεία και αφορούσε τις ανάγκες συντήρησης αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, ήταν μόλις το 18% απ’ αυτή που είχαν ζητήσει τα ίδια τα δασαρχεία, δηλαδή οι φορείς που γνωρίζουν καλά τι χρειάζεται ένα δάσος για να προστατευτεί από τις πυρκαγιές.

Για τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου ακούσαμε και φέτος από τους αρμόδιους υπουργούς γα την αντιπυρική προστασία.

Κι ενώ έχουν προηγηθεί οι περσινές μεγάλες πυρκαγιές, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει στην ίδια πολιτική.

Από πού να ξεκινήσουμε;

Από τον καθαρισμό των δασών που αφορά μόλις 38.000 στρέμματα, ενώ οι ανάγκες είναι πάνω από 4 εκατομμύρια στρέμματα;

Δηλαδή, τι μας λένε;

Ότι θα καθαρισθεί -και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, ενώ οι καθαρισμοί έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν την Πρωτομαγιά – μόλις το 1% της έκτασης που χρειάζεται καθαρισμό;

Από τη συντήρηση και βελτίωση των δασικών δρόμων που φτάνει μόλις το 10% αυτών που χρειάζονται τέτοιες εργασίες και το 10-15% του συνόλου των αντιπυρικών ζωνών;

Χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για τη διάνοιξη νέων όπου κριθεί σκόπιμο.

Έχουν το θράσος να μιλάνε όταν τα κρατικά κονδύλια για τη διαχείριση και προστασία των δασών, φτάνουν μόλις το 0,04% του προϋπολογισμού, για το σύνολο των αναγκών του τομέα δασών!!!

Συνολικά η αντιπυρική προστασία, για μια ακόμα χρονιά, στηρίζεται κυρίως στην οργάνωση της κατάσβεσης – καταστολής, με κύριο βάρος στις εναέριες δυνάμεις, ενώ κι αυτοί παραδέχονται ότι αυτές δεν σβήνουν, αλλά καθυστερούν τις πυρκαγιές!!!

Ενώ θα έπρεπε να δίνεται βάρος στη διαχείριση των δασών και στο πλαίσιό της στον σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό, με κύριο βάρος στην πρόληψη, παίρνουν διάφορα αποσπασματικά μέτρα εκπαίδευσης εθελοντών και μάλιστα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, με κίνδυνο απώλειας της ζωής των στοιχειωδώς εκπαιδευόμενων εθελοντών.

Για να μη μιλήσουμε για το μοντέλο συνεργασίας της Δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, στην αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς, το οποίο φυσικά, δεν εξασφαλίζει καμιά προϋπόθεση αποτελεσματικότητας στο πεδίο. Πολύ περισσότερο που το ανθρωπινό δυναμικό των δασικών υπηρεσιών, καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών.

Τι να πούμε, για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική που ξεπερνούν τα 3.500 οργανικά κενά, ενώ το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο, τού οφείλονται χιλιάδες μέρες άδειας και ρεπό, ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, 1.700 πυροσβέστες είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της «Fraport», του «Ελευθέριος Βενιζέλος», των ιδιωτικών οδικών αξόνων κ.λπ.

Κι όλα αυτά, ενώ κάθε χρόνο καίγεται η μισή Ελλάδα.

Εδώ στην Εύβοια, με τραγικό τρόπο έχει αποδειχτεί, πως τις πυρκαγιές διαδέχονται οι πλημμύρες, οι κάτοικοι για χρόνια ζουν τη μία καταστροφή μετά την άλλη, θρηνούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, λόγω της απουσίας των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Η μόνιμη έλλειψη κρατικών υποδομών, προσωπικού, μέσων πολιτικής προστασίας σε συνδυασμό με έντονα καιρικά φαινόμενα στη περιοχή, οδηγούσαν κάθε χρόνο σε όλο και μεγαλύτερες καταστροφές στο δάσος, τους δρόμους, τα δημόσια κτίρια, τις καλλιέργειες, στα φράγματα και αλλού.

Δεν είναι ψέμα πως ποτέ και από καμία κυβέρνηση, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ουσιαστικής αποζημίωσης και ανακατασκευής των καταστραμμένων υποδομών και περιουσιών από τις φυσικές καταστροφές.

Υποβάθμιση πάνω στην υποβάθμιση.

Και ένας λαός που προσπαθούσε μόνος του να προστατευτεί, όπως και όσο μπορούσε, ελέω της απουσίας οποιαδήποτε κρατικής βοήθειας και προστασίας.

Τι άλλο από υποβάθμιση είναι η εγκατάλειψη των δημόσιων δομών υγείας, όπου μόνο δύο Κέντρα Υγείας, ένα εδώ στο Μαντούδι κι ένα δεύτερο στην Ιστιαία, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες μιας περιοχής χιλιάδων κατοίκων;

Το ίδιο ισχύει και για τα σχολεία, όπου αντί η κυβέρνηση της ΝΔ να καλύψει με προσλήψεις τα κενά σε εκπαιδευτικούς, να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στις υποδομές, προχώρησε σε συγχωνεύσεις, με αποτέλεσμα μαθητές να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να πάνε στο σχολείο τους.

Χαιρετίζουμε τη μεγάλη χτεσινή κινητοποίηση των κατοίκων για να έχουν σχολεία, να μορφώνονται τα παιδιά μας.

Τι άλλο από υποβάθμιση είναι η έντονη έλλειψη χώρων πολιτισμού, αλλά και αθλητισμού για να μπορούν να ασχολούνται τα παιδιά μας με τις τέχνες, να μπορούν να δημιουργούν, να μπορούν να αθλούνται;

Αν πριν τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού η ζωή εδώ ήταν δύσκολη, τώρα είναι ακόμα πιο δύσκολη και η διαβίωση σκληρή.

Μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό για να περιγράψει την κατάσταση που ζουν όσοι τα προηγούμενα χρόνια ασχολούνταν με δραστηριότητες, όπως η μελισσοκομία, η ρητινο-παραγωγή, η μικρής κλίμακας αγροτική κτηνοτροφική παραγωγή;

Τι μπορεί να πει κάποιος για όσους μπορούσαν να έχουν ένα εισόδημα από την όποια τουριστική κίνηση σ’ αυτή την περιοχή; Και βέβαια αναφερόμαστε στους μικρούς επαγγελματίες στον τουρισμό και στον επισιτισμό και όχι φυσικά στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Αναφερόμαστε κυρίως σε αυτούς που ζούσαν από τον εγχώριο οικογενειακό τουρισμό.

Μπορεί να πει κανείς κάτι διαφορετικό για να περιγράψει τη ζωή εδώ στην Εύβοια, σε μια περιοχή που μετατράπηκε σε κρανίου τόπο μέσα στο χειμώνα, σε απομονωμένη περιοχή χωρίς τις απαραίτητες υποδομές;

Μια περιοχή που σχεδόν όλη η δραστηριότητά της περιστρεφόταν γύρω και μέσα στο δάσος, ένα δάσος που δεν υπάρχει πια.

Και μαζί με το δάσος καταστράφηκαν και οι ρετσινάδες, οι μελισσοκόμοι, οι ξυλοκόποι και όλοι όσοι μπορούσαν να ζήσουν την οικογένειά τους απ΄ αυτό.

Για το “σχέδιο ανασυγκρότησης” της Β. Εύβοιας

Μπορεί, λοιπόν, ο βασανισμένος λαός της Βόρειας Εύβοιας να ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια περί ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας;

Να πέσει στη νέα παγίδα που του έστησαν η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τους δήμους και την περιφέρεια που έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και ακούει στο όνομα «σχέδιο ανασυγκρότησης»;

Έχει πλέον την πείρα να καταλάβει την κοροϊδία.

Γιατί η όποια ανασυγκρότηση δεν θα γίνει με κριτήριο τις δικές του ανάγκες, τα δικά του δικαιώματα. Ούτε πρόκειται να λύσει το άμεσο, επείγον πρόβλημα της επιβίωσής του, της προστασίας του από νέες καταστροφές.

Η όποια «ανασυγκρότηση» έχει ως κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα έρθουν να επενδύσουν στον τουρισμό, στην ενέργεια, στον αγροτο-διατροφικό και κατασκευαστικό τομέα.

Εδώ εντάσσεται και το σχέδιο άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους.

Να λοιπόν για ποιους “η μεγάλη καταστροφή γίνεται ευκαιρία”!!!

Είναι ευκαιρία για μεγάλα κέρδη για τους καπιταλιστές που θα έρθουν να επενδύσουν πάνω στα καμένα φιλέτα γης αυτού του πανέμορφου τόπου, που αρπάζουν την ευκαιρία για να ξεζουμίσουν, να εκμεταλλευτούν τους κατεστραμμένους παραγωγούς και εργαζόμενους.

Αυτό είναι το σχέδιό τους, που χρησιμοποιεί τα νέα εργαλεία του αντιδραστικού, αντιλαϊκού «λάκκου των λεόντων», της ΕΕ, για το πώς μια καταστροφή, όπως αυτή που προέκυψε στη Βόρεια Εύβοια, μπορεί να αξιοποιηθεί για να τρέξουν αστικοί σχεδιασμοί, αλλά και να δοθεί διέξοδος σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των λίγων της πλουτοκρατίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο κι αυτό που είπε εδώ, στην Αιδηψό, ο Μητσοτάκης, ότι: «αν καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε- να κάνουμε πράξη αυτό το σχέδιο καταλαβαίνετε ότι ανοίγονται τελείως καινούργιοι ορίζοντες για την μεταλαμπάδευσή του θεωρητικά σε ολόκληρη τη χώρα».

Μόνο που αυτή η μεταλαμπάδευση, με την λαμπάδα της θα κάψει όλες τις περιοχές, όλη τη χώρα.

Ομολογούν πως το κυβερνητικό σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια, θέλουν να αποτελέσει σχέδιο – πρότυπο, «πιλότο» και για άλλες περιοχές.

Γιατί είναι ένα σχέδιο που στην πράξη εξειδικεύει τον αστικό περιφερειακό σχεδιασμό, στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πυρκαγιά, ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, γι’ αυτό περιλαμβάνει τα ίδια αντιλαϊκά υλικά, της εκμετάλλευσης των πολλών για τα κέρδη των λίγων.

Ένα σχέδιο που επιβάλλει να προχωρήσουν γρήγορα η αλλαγή χρήσης γης και οι μελέτες πολεοδομικού σχεδίου μέσω των δήμων, η δημιουργία νέου φορέα διαχείρισης δάσους, η δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας!

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως ο καημός τους είναι πώς θα ικανοποιηθούν, όσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα, τα συμφέροντα των ομίλων που θα επενδύσουν και όχι πώς θα στηριχτούν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, που έχουν αυξημένες ανάγκες, για να καταφέρουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Ένα σχέδιο που στηρίζεται στη δημιουργία ενός δικτύου κρατικών και συνεργατικών υποδομών, ώστε να στηριχτούν οι μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή και όχι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες που καταστράφηκαν.

Εδώ εντάσσεται και το όραμά τους για το λεγόμενο «νέο δάσος», το οποίο μέσα από την όποια αποκατάστασή του, θέλουν να αποτελέσει πολύπλευρη πηγή κερδοφορίας.

Ένα σχέδιο που αποδεικνύει ότι το πολυδιαφημισμένο “επιτελικό κράτος” τους, για το οποίο κοκορεύονται, δεν έχει στόχο την εξυπηρέτηση, τη διευκόλυνση των εργαζομένων, αλλά την πιο αποτελεσματική προώθηση των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου.

Για παράδειγμα, αυτό το αστικό επιτελικό κράτος, στην περίπτωση της ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, θα διατηρεί την υψηλή εποπτεία, ενώ οι λεπτομέρειες, ανατίθενται σε έναν μη κρατικό φορέα, μια ΜΚΟ, που έχει αναλάβει να εποπτεύσει συνολικά το σχεδιασμό ανάπλασης!

Ένα και ένα κάνουν δύο!

Και ειδικά, στην περίπτωση του σχεδίου ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια, υπάρχει και μια ΜΚΟ, υπάρχουν και ιδιωτικά γραφεία και μονοπωλιακοί όμιλοι και εργοδοτικές οργανώσεις που ανακατεύονται.

Και όχι φυσικά για την ψυχή της μάνας τους! Αλλά για να φάνε, να φάνε, να φάνε…

Τι δεν υπάρχει στο “σχέδιο ανασυγκρότησής” τους;

Δεν υπάρχουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές. Πάλι προχθές πλημμύρισαν οι ίδιες περιοχές.

Κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, κανένα έργο που να προστατεύει τη ζωή των κατοίκων από τον κίνδυνο πλημμυρών, κατολισθήσεων.

Όλοι γνωρίζουν πως τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καλύπτουν μόλις το 20-25 % της περιοχής που έχει πληγεί.

Δεν υπάρχουν οι αποζημιώσεις των ζημιών στο 100% και της αποκατάστασής τους.

Κοντεύει ένας χρόνος και ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, σταυλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα και άλλα, οι ενισχύσεις για τις αναγκαίες ζωοτροφές και μελισσοτροφές για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής.

Δεν υπάρχουν οι αποζημιώσεις για τους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που επλήγησαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την ικανοποίηση του αιτήματος των ρετσινάδων – δασεργατών για μόνιμη απασχόληση για δεκαπέντε έτη.

Δεν υπάρχει η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, με προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της παιδείας.

Δεν υπάρχουν τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση που έχουν απομείνει, για να μη ζήσει ξανά ο λαός της Εύβοιας και πουθενά αλλού, την καταστροφή του περασμένου καλοκαιριού στα εναπομείναντα δάση.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των μαζικών φορέων της περιοχής

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν όλα αυτά τα επείγοντα και αναγκαία για να ορθοποδήσει ο λαός της Βόρειας Εύβοιας, για να προστατευτεί από νέες καταστροφές.

Όλα αυτά, όμως, είναι στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των μαζικών φορέων της περιοχής, της Συντονιστικής επιτροπής Πυροπλήκτων.

Διεκδικήσεις, που από την πρώτη στιγμή στήριξε, και προώθησε το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας πως το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, υπηρετεί βασικά την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων, κυρίως των μεγάλων ομίλων του τουρισμού.

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει αυτό, που όλοι οι άλλοι θέλουν να κρύψουν, πως το σημερινό αστικό κράτος, ενώ με μεγάλη αποτελεσματικότητα διαλύει απεργίες για δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, την ίδια ώρα χρηματοδοτεί ασύδοτα τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό το κράτος φορολογεί συνεχώς το λαό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Αυτό το ίδιο κράτος δεν μπορεί, όμως, να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα εργατικά – λαϊκά στρώματα από τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις χιονοπτώσεις, τους σεισμούς, όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Το αντίθετο μάλιστα.

Αποτελεί και παράγοντα που συμβάλλει στην μετατροπή της καταστροφής σε πηγή κέρδους λίγων μονοπωλίων, σε βάρος της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ.

Υπηρετεί πιστά μόνο τη ληστρική φύση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και στο περιβάλλον.

Το ΚΚΕ, στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον» απαντάει: Ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών!

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που, μαζί με τις άμεσες διεκδικήσεις, προβάλλει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος του λαού της.

Ένα σχέδιο βέβαια που προϋποθέτει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, προϋποθέτει ο λαός να κάνει κουμάντο.

Σας λέμε καθαρά: Σκεφτείτε, προβληματιστείτε, πάνω στη συνολική πρόταση που έχει το ΚΚΕ για την ανάπτυξη της περιοχής με κριτήριο τις δικές σας ανάγκες.

Γιατί το ΚΚΕ απέναντι στον αστικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής, αντιπαραθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της σχεδιασμένης κεντρικά οικονομίας της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.

Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός και η κοινωνικοποίηση των μέσων, μπορούν να επιτρέψουν την ολοκληρωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο τις ανάγκες των κατοίκων τόσο της Β. Εύβοιας, όσο και ολόκληρης της χώρας.

Αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης μπορεί να εγγυηθεί:

-Την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος με την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών από κάθε κίνδυνο,

-Ιδιαίτερα από τις πυρκαγιές, με ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό και βάρος στην πρόληψη και διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμεων,

-Τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία, στη βάση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων (βροχής, χειμάρρων, ποταμών κλπ),

-Τη σχεδιασμένη επαναφορά του δάσους στην κατάσταση προ πυρκαγιάς, με αναβαθμισμένες δυνατότητες αξιοποίησής του για πρωτογενή παραγωγή.

Το ΚΚΕ μπορεί επίσης να εγγυηθεί:

– Την ισόμετρη ανάπτυξη κλάδων της τοπικής οικονομίας, την προώθηση της ρητινοκαλλιέργειας, της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής, με περαιτέρω ανάπτυξη της αλυσίδας επεξεργασίας, μεταποίησης συγκεκριμένων προϊόντων (βιολογικοί διαλύτες και συναφή από ρητίνη, βιομηχανία ξύλου, επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, θαλάσσια οικονομία κλπ)

– Την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους της περιοχής για την προώθηση ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, προσανατολισμένης στις ανάγκες αναψυχής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων της χώρας

– Την αξιοποίηση άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, όπως είναι οι ορυκτές πρώτες ύλες, τα ενεργειακά κοιτάσματα, το θαλάσσιο μέτωπο και η ενάλια οικονομία, με κριτήριο την ευημερία του συνόλου των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Μόνον αυτός ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης μπορεί να εγγυηθεί:

– Την ανάπτυξη των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας, υγείας, παιδείας στην περιοχή, με επαρκή στελέχωση σε προσωπικό και μέσα

– Τη σχεδίαση και κατασκευή μεταφορικών αξόνων και κέντρων, οδικών, θαλάσσιων και εναέριων, προσανατολισμένων στην κάλυψη των αναγκών των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής.

Η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός, με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον εργατικό έλεγχο, είναι μονόδρομος, για να ικανοποιηθούν αυτές οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων.

Μονόδρομος για να μπορέσουν να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, να έχουν σταθερή δουλειά με αξιοπρεπές εισόδημα και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Φίλες και φίλοι

Εδώ σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο, στη μάχη που δόθηκε μέσα στις φωτιές, για να σωθεί ό,τι μπορούσε να σωθεί, πήρε σάρκα και οστά το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Εσείς εδώ, που παλέψατε για να σώσετε τα σπίτια σας, τις περιουσίες σας, τις ζωές σας.

Εσείς, που δώσατε και εισπράξατε τη λαϊκή αλληλεγγύη, και κάνατε πράξη το “όλοι για έναν, ένας για όλους”.

Εσείς, που είδατε πως όλοι, εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, βρίσκονται από δω, στην ίδια μπάντα, έχουν τα ίδια προβλήματα και παλεύουν για τα αυτονόητα, κι έχουν απέναντί τους εκμεταλλευτές τους το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Εσείς, που με το κεφάλι ψηλά, συνεχίζετε τον αγώνα για να ζήσετε με αξιοπρέπεια στον τόπο σας, κι εσείς και τα παιδιά σας.

Βάλτε μπροστά τις δικές σας ανάγκες.

Και οι δικές μας ανάγκες, οι ανάγκες του λαού, δεν μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με τα κέρδη του κεφαλαίου.

Αφήστε τους άλλους, τα κόμματα του κεφαλαίου, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, να μπαίνουν στη ζυγαριά του κεφαλαίου για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τους στόχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μπλέκοντας το λαό στο πόλεμο για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης

Πάρτε τη θέση σας δίπλα στο ΚΚΕ για να παλέψουμε μαζί για να κλείσουν οι βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απ’ όλες τις αποστολές στο εξωτερικό.

Όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή σε ποιους ομίλους τελικά θα καταλήξει το ζεστό χρήμα, πάρτε τη θέση σας δίπλα στους κομμουνιστές, για να πάρει ο λαός ανάσες ανακούφισης από την ακρίβεια, για να μην πληρώσει τη νέα κρίση που έρχεται αμέσως μετά την προηγούμενη, με το λαό να πληρώνει πάντα τον λογαριασμό.

Όταν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μπαίνουν στη ζυγαριά για το ποιος θα εφαρμόσει καλύτερα την πράσινη μετάβαση, δηλαδή τα κέρδη των ομίλων που θα επενδύσουν στο περιβάλλον, με πρόσχημα την προστασία του, εσείς στηρίξτε τις θέσεις του ΚΚΕ για να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης, η γεωθερμία, το υδάτινο δυναμικό και άλλες, για να πάψει η ενέργεια να είναι εμπόρευμα.

Κι αυτή η ζυγαριά των αστικών κομμάτων, πότε γέρνει από τη μια, πότε γέρνει από την άλλη, γιατί, πότε η ΝΔ, πότε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζουν τους αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους τους…

Επιτέλους, πρέπει να σπάσει αυτό το απόστημα, με την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, όπως ο νόμος Χατζηδάκη.

Και αυτή τη μάχη μπορούμε να τη δώσουμε μαζί στους τόπους δουλειάς. Δεν είμαστε μόνοι μας. Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του.

Όταν, λοιπόν, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά, μπορούν εύκολα και να τα βρουν ποιος με ποιον στην κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας τη επόμενη δύσκολη αποστολή σε βάρος του λαού.

Συμπορευτείτε με το ΚΚΕ και στους αγώνες του. Και στις κάλπες για τις βουλευτικές, και μετά στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Οι φοιτητές προχθές έδειξαν το δρόμο. Χαιρετίζουμε τη νίκη τους για να έχουν συλλόγους αγωνιστικούς, με την Πανσπουδαστική πρώτη δύναμη παντού!

Γιατί ξέρετε, είδατε πως δεν υπάρχουν πια σωτήρες.

Υπάρχει μόνο ο λαός που αν το αποφασίσει μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ.

Κι εκεί, σ’ αυτό το δρόμο μόνο, μπορούμε να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν.

Ελάτε, λοιπόν, να βαδίσουμε μαζί αυτό τον δρόμο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ