Εμβόλια: Άνοιξαν 120.000 ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών -Η ενημέρωση από Θεοδωρίδου-Θεμιστοκλέους | ΕΛΛΑΔΑ

0
238

Στο άνοιγμα 120.000 ραντεβού τον Ιανουάριο για παιδιά 5-11 ετών αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα έχουν χάσει τη ζωή τους εάν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο, ενώ σημείωσε πως ως χώρα «είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε ειδική αναφορά στη μετάλλαξη Όμικρον και τόνισε ότι η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπισή της.

Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα, ενώ τουλάχιστον 200 είναι υπό ανάπτυξη. Και συμπλήρωσε πως «όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη» και ότι «δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων» για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπιση της «Όμικρον»

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτησή της, λέγοντας ότι οι γιορτινές ημέρες που διανύουμε, «αποτελούν μια ανάκληση των γεγονότων και των σκέψεων του χρόνου που πέρασε. Διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος της θαυμαστής πορείας και εξέλιξης του τομέα των εμβολίων».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Η εκστρατεία “Ελευθερία” ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών, αλλά και της αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, εξαιτίας των μεταλλάξεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την “Όμικρον” θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ήδη προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής με τη μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερη σε σχέση με τη Δέλτα, όπως και ο χρόνος νοσηλείας μειωμένος κατά 40%».

Όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τα συστήματα υγείας.

Έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. «Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτείνη ακίδα της “Όμικρον”. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει, ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση, δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- γράφεται το σχόλιο ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη», όπως επισήμανε.

Στη συνέχεια τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν 26 εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν εγκριθεί τουλάχιστον από έναν εθνικό φορέα, ενώ τουλάχιστον 200 είναι υπό ανάπτυξη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, «όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων, για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον. Η τρίτη δόση αποτελεί το κυριότερο όπλο στην αντιμετώπιση της παραλλαγής. Αρμόδιες Αρχές λένε πως τα εμβόλια κορωνοϊού θα γίνουν σαν τα εμβόλια της γρίπης».

Ακόμη, είπε πως «η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως» όσον αφορά την εκστρατεία του εμβολιασμού. «Οι υψηλού εισοδήματος χώρες έχουν εμβολιαστεί κατά 75%, οι μετρίου προς χαμηλού εισοδήματος κατά 40% και οι χαμηλού εισοδήματος κατά 7%», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Θεμιστοκλέους: Πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους, εάν δεν είχαν εμβολιαστεί

Και ο κ. Θεμιστοκλέους προχώρησε σε μια αποτίμηση της χρονιάς που ολοκληρώνεται. Κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους, εάν δεν είχαμε διενεργήσει τους εμβολιασμούς.

«Κλείνουμε σήμερα ένα χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού που έγινε στη χώρα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 17.060.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 πολίτες, ποσοστό 70,6%. Επίσης, 7.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 66,4% και 4.365.00 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, δηλαδή ποσοστό 76,5% επί των δικαιούχων», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, ανέφερε πως η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση δόσεων εμβολίου για παιδιά στις 03 Ιανουαρίου 2022 και ανακοίνωσε πως «ήδη άνοιξαν 120.000 ραντεβού μέσα στον Ιανουάριο για παιδιά 5-11 ετών».

Ακόμη, επισήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε τη δυνατότητα εμβολιασμού αναμνηστικής δόσης στους 18 και άνω και υιοθέτησε τους τρεις μήνες ως μεσοδιάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης και πως «είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η χώρα μας «εφάρμοσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες άνω των 60 ετών, πριν την έλευση της μετάλλαξης “Όμικρον”. Εφάρμοσε το πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού και ήδη έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 40.000 εμβολιασμοί και περισσότερες από 300 κινητές μονάδες σε καθημερινή βάση εμβολιάζουν πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές».

Συνέχισε, λέγοντας πως το πρόγραμμα εμβολιασμού, βασίστηκε σε τρεις πυλώνες: την ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, τη δημιουργία ενός συστήματος πλήρως ψηφιοποιημένου και την ασφάλεια στη διαδικασία και στην διενέργεια των εμβολιασμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ