Ακίνητα: Έκρηξη της ζήτησης για αγορά και ενοικίαση στις παραδοσιακές γειτονιές [πίνακες]

0
81

Η εντονότερη ανοδική τάση των τιμών ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας, είναι μόνο η μια πτυχή του δυναμικού come back, που καταγράφεται στις γειτονιές, οι οποίες γειτνιάζουν με το κέντρο της πρωτεύουσας.  

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Spitogatos Insights, τους τρεις πρώτους μήνες τους έτους, οι περισσότερες αναζητήσεις καταγράφηκαν για το κέντρο, τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς παρατηρείται γενικότερη αύξηση των αναζητήσεων, με τη μεγαλύτερη μεταβολή να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 13,6%, έναντι μείωσης 2,4% στα Βόρεια Προάστια.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογη είναι η εικόνα από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναζητήσεις για κατοικίες προς ενοικίαση. Έτσι, μετά από μια μακρά περίοδο, όπου υπήρξε σαφής τάση… αποκέντρωσης, διαπιστώνεται ότι η πρόθεση ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας σημείωσε αύξηση (14,6%) στα ίδια επίπεδα, δείχνοντας την άνοδο του κέντρου από πλευράς ζήτησης. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το κόστος των μετακινήσεων από και προς τους χώρους εργασίας αποτελεί, πλέον, καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου να επιλέξει κάποιος ένα ακίνητο είτε για ενοικίαση είτε για αγορά. Με δεδομένο, δε, ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των υποδομών και του δικτύου των συγκοινωνιών ειδικά των σταθερής τροχιάς, το κέντρο πλέον λειτουργεί ως πόλος έλξης.  

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές για αγορά κατοικίας, βάσει των αναζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2022, εντοπίζονται κυρίως στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, με περιοχές όπως το Κολωνάκι, το Παγκράτι, οι Αμπελόκηποι και το Πεντάγωνο να είναι στην κορυφή των προτιμήσεων, το πρώτο τρίμηνο των δύο τελευταίων ετών.  

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην λίστα των κορυφαίων προτιμήσεων για αγορά κατοικίας ήταν η Γλυφάδα, η οποία τους πρώτους μήνες του 2022 εντοπίζεται πιο χαμηλά στην κατάταξη, ενώ το Κουκάκι -το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από πλευράς real estate- είναι εντός των περιοχών που συγκέντρωσαν τα περισσότερα αιτήματα αναζήτησης το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε αντίθεση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι που απουσίαζε από τις πρώτες σειρές των κορυφαίων αποτελεσμάτων. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τους τελευταίους μήνες, μετά την έξαρση της πανδημίας, παρατηρείται αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθιστώντας το Κουκάκι και τις υπόλοιπες περιοχές κοντά στο ιστορικό κέντρο, πόλο έλξης επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εστιάζοντας σε μερικές από τις περιοχές της Αθήνας με το μεγαλύτερο πληθυσμό διαπιστώνεται ότι η ζήτηση κατοικιών προς πώληση έχει αυξηθεί σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2021. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ