Έβγαλε… ετυμηγορία για τους 8 φοιτητές η Κεραμέως

0
82

Τον ρόλο του εισαγγελέα ανέλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την υπόθεση των οκτώ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαντώντας σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Φίλη, του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη και του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφας.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στο γραφείο του κοσμήτορα της σχολής –η οποία βαφτίστηκε από τον κοσμήτορα ως «ομηρία». Αν και για την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου «το θέμα θεωρείται λήξαν», η υπουργός υπέβαλε μήνυση και ζήτησε να επιληφθεί της υπόθεσης ο εισαγγελέας Χανίων: μια κίνηση από την κ. Κεραμέως που θυμίζει τα «μαύρα» χρόνια της σύγχρονης Ιστορίας. Για τους φοιτητές έχει ήδη παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση για να κριθεί αν πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη για σοβαρά κακουργήματα.

Από τη Βουλή λοιπόν η υπουργός, έλεγε μεν ότι «δεν ξέρω αν ισχύουν» τα γεγονότα, ωστόσο έδειχνε ότι τα υιοθετεί πλήρως, όπως και τις κατηγορίες κατά των φοιτητών (τρεις πρόεδροι και ακόμα πέντε εκλεγμένα μέλη φοιτητικών συλλόγων). Μεταξύ άλλων μίλησε για τον «αναγκαστικό εγκλεισμό του κοσμήτορα στο γραφείο του για 4 ώρες, από ομάδα 20-30 ατόμων, που τον κρατούσε όμηρο, σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις…», κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γνωστή φράση «εμείς με τη βιβλιοθήκη, εσείς με τη βαριοπούλα».

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκου Φίλη, που έκανε λόγο για συμπεριφορά «εισαγγελέως και αστυνόμου» από πλευράς της υπουργού, που αποτελεί «προανάκρουσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής ζωής στα ΑΕΙ». Ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες, τόνισε ότι η υπουργός επικαλείται ανακοίνωση του κοσμήτορα, ο οποίος «όμως δεν πήρε την πρωτοβουλία να πάει στον εισαγγελέα ο ίδιος», ενώ διερωτήθηκε γιατί η κ. Κεραμέως σε ανάλογες ή και χειρότερες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά. Και ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • Γιατί δεν κινήθηκε αναλόγως όταν ειδικός φρουρός έβγαλε πιστόλι και απείλησε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο;
  • Γιατί έκανε αρκετές μέρες να ζητήσει δικαστική συνδρομή όταν φασιστοειδή απειλούσαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης; 
  • Γιατί δεν έπραξε τίποτα όταν δεκάδες φοιτητές δέχτηκαν πρωτοφανή αστυνομική επίθεση στο ΑΠΘ -ενός μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και η ζωή.

Η δήλωση του Ν. Φίλη

«Η συμπεριφορά «εισαγγελέως και αστυνόμου» της κας Κεραμέως προανάκρουσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής ζωής στα ΑΕΙ»

Με πάθος εισαγγελέα και αστυνόμου επέμεινε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη δίωξη των οχτώ συνδικαλιστών φοιτητών για την παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν το Οκτώβριο 2021 στην Πολυτεχνική Κρήτης. Οι φοιτητές σύρονται σε προκαταρκτική εξέταση μετά από μηνυτήρια αναφορά της υπουργού. Και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για το… κακούργημα της απαγωγής!

Η υπουργός επικαλείται ανακοίνωση του κοσμήτορα, ο οποίος όμως δεν πήρε την πρωτοβουλία να πάει στον εισαγγελέα ο ίδιος. Αντιθέτως η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επιμένει ότι «η συνδικαλιστική δράση πρέπει να ασκείται ελεύθερα χωρίς το φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών», προσθέτοντας βέβαια ότι στον πανεπιστημιακό χώρο δεν έχουν θέση οι προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές.

Στον αντίποδα, η υπουργός προχώρησε σε ένα πολεμικό κήρυγμα εναντίον της «βίας στα πανεπιστήμια», υιοθετώντας στην ουσία καταγγελίες που ερευνά ακόμη η Δικαιοσύνη (μετά τη δική της παρέμβαση…) και δίνοντας ρεσιτάλ «νόμου και τάξης» με στόχο το δεξιό – ακροδεξιό ακροατήριο.

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε από την υπουργό να δηλώσει ότι δεν επιμένει στην μηνυτήρια αναφορά της, ώστε να μη διαιωνίζεται το θέμα με πιθανές επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή ηρεμία. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί η κα Κεραμέως σε ανάλογες ή και χειρότερες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων στα πανεπιστήμια δεν προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά. Συγκεκριμένα, γιατί δεν κινήθηκε αναλόγως όταν ειδικός φρουρός έβγαλε πιστόλι και απείλησε φοιτητές μέσα στο πανεπιστήμιο. Γιατί έκανε αρκετές μέρες να ζητήσει δικαστική συνδρομή όταν φασιστοειδή απειλούσαν και βιαιοπραγούσαν σε βάρος μαθητών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Γιατί δεν έπραξε τίποτα όταν δεκάδες φοιτητές δέχτηκαν πρωτοφανή αστυνομική επίθεση στο ΑΠΘ -ενός μάλιστα κινδύνευσε ακόμα και η ζωή.

Σε αντίθεση με την εκδοχή της «απαγωγής», που με το ύφος της έσπευσε να ενισχύσει η υπουργός, τριάντα πέντε καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνουν ότι κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν εξέφρασε επιθυμία ποινικοποίησης των γεγονότων, κάλεσαν μάλιστα την υπουργό να αποσύρει τη μηνυτήρια αναφορά και να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης και την ομαλή λειτουργία του Πολυτεχνείου. Οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν επίσης ότι με την πολιτική κίνησή της, η κα Κεραμέως χρησιμοποιεί ένα περιστατικό για να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των πανεπιστημιακών εξελίξεων ή ακόμα και να δικαιολογήσει πολιτικές επιλογές.

Πολλοί φορείς, επιστημονικοί και τοπικοί, αντιτίθενται στη μεθόδευση της υπουργού και ζητούν παρομοίως το θέμα να θεωρηθεί λήξαν.

Σημειώνεται ότι η συμπεριφορά της κας Κεραμέως είναι προανάκρουσμα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής ζωής στα πανεπιστήμια και αυταρχισμού, όπως περιγράφονται στο συζητούμενο πολυνομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Σε ανάλογο ύφος ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, που απευθυνόμενος στην υπουργό και την κυβέρνηση, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αξιοποιείτε τέτοια γεγονότα με στόχο να επιβληθεί ο τρόμος στους φοιτητές. Ψάχνετε την ευκαιρία για ένταση της καταστολής για να προωθηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία. Το να μη συμφωνεί κανείς με μορφές αγώνα και κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπίζεται το δικαίωμα της διεκδίκησης, την ώρα που η κυβέρνηση το ποινικοποιεί».

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, αφού υπογράμμισε ότι «πουθενά στον κόσμο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει μήνυση σε φοιτητές», επισήμανε ότι η υπουργός «αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η πολιτική της τρομοκράτησης και των διώξεων αποτελεί ουσιαστικά θεσμική εκτροπή. Ευτυχώς ο αυταρχισμός, η καταστολή και ο εκφοβισμός δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που νομίζουν».

→ Με δημόσια επιστολή τους, 116 παλιά μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, εξέφρασαν τη στήριξη τους στους οκτώ φοιτητές και τόνισαν μεταξύ άλλων τα εξής: «Μπορεί τώρα να είμαστε εργαζόμενοι, κάποιοι με νέες οικογένειες, κάποιοι εκτός Ελλάδας, όμως ζούμε κι αναπνέουμε κι εμείς σε έναν κόσμο που χτυπιέται κάθε μας δικαίωμα και κάθε προοπτική. Νιώθουμε κάθε αδικία κόντρα στην οποία και οι ίδιοι οι φοιτητές σήμερα αγωνίζονται, λόγος για τον οποίο κιόλας διώκονται! Για αυτό και είμαστε μαζί τους! Μέσα από την Ενωτική Πρωτοβουλία επιλέξαμε να αγωνιζόμαστε κι εμείς στα φοιτητικά μας χρόνια για το δικαίωμα της νεολαίας να δημιουργήσει και να ζήσει σε έναν κόσμο που θα ‘μαστε ίσοι και ελεύθεροι. Έναν κόσμο που βλέπαμε και βλέπουμε ότι δε χωράει στα πλαίσια που μας κλείνει το σύστημα που διέλυσε και τις δικές μας γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ