Τι είναι η αφασία με την οποία διαγνώστηκε ο Μπρους Γουίλις -Σταματά την υποκριτική

0
64

Ο διάσημος ηθοποιός Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με αφασία, ανακοίνωσε η οικογένειά του χθες στα social media.

Ο 67χρονος ηθοποιός «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας», μοιράστηκε η κόρη του Ρούμερ Γουίλις σε δήλωση της οικογένειας που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό της στο Instagram. Η αφασία «επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες» πρόσθεσε στη δήλωση και ως αποτέλεσμα της διάγνωσης, ο Μπρους Γουίλις «εγκαταλείπει την καριέρα που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν» είπε η οικογένεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η αφασία, η ασθένεια από την οποία πάσχει ο Μπρους Γουίλις;

Η αφασία «συμβαίνει συνήθως ξαφνικά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό το κεφάλι» σύμφωνα με την Mayo Clinic, η οποία αναφέρει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά «από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη». Η οικογένεια, ωστόσο, δεν αποκάλυψε την αιτία της αφασίας του Μπρους Γουίλις.

Τα άτομα με αφασία βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να επικοινωνούν, σημειώνει η Mayo Clinic και «μπορεί να μιλούν με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις, να σχηματίζουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα, να αντικαθιστούν μια λέξη με μία άλλη ή έναν ήχο με έναν άλλον, να μιλούν με μη αναγνωρίσιμες λέξεις, να μην καταλαβαίνουν τη συζήτηση των άλλων ή να γράφουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα».

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις δεν αποκάλυψε την αιτία της αφασίας του ηθοποιού

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφασία μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικά σε άτομα ανάλογα με το πού έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, δηλώνει η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας – Γλώσσας – Ακοής (ASHA). Για παράδειγμα, η βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου «μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γλώσσας», ενώ η βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα περιορισμένης προσοχής ή μνήμης.

Δύο γενικοί τύποι αφασίας

Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι αφασίας: η ρέουσα και αυτή που δεν έχει ροή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας (NIDCD).

Ο πιο συνηθισμένος τύπος ρέουσας αφασίας είναι η αφασία Wernicke, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να λένε «μακριές, πλήρεις προτάσεις που δεν βγάζουν νόημα, προσθέτοντας περιττές λέξεις και ακόμη και δημιουργώντας λέξεις» αναφέρει το NIDCD.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος μη ρέουσας αφασίας είναι η αφασία Broca, η οποία μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να «μιλούν με σύντομες φράσεις που παράγονται με μεγάλη προσπάθεια», παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να μπορούν να «κατανοήσουν την ομιλία και να ξέρουν τι θέλουν να πουν», σύμφωνα με το NIDCD.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφασία συνήθως επηρεάζει μεσήλικες ή ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και μικρά παιδιά μπορούν να βιώσουν αυτή την πάθηση, προσθέτει το NIDCD.

Η National Aphasia Association αναφέρει ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια Αμερικανοί επηρεάζονται από την αφασία».

Τι μπορούν να κάνουν όσοι αντιμετωπίζουν αφασία;

Τα άτομα με αφασία μπορούν να χρησιμοποιήσουν λογοθεραπεία για να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες. «Η θεραπεία αφασίας στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας ενός ατόμου βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες γλωσσικές ικανότητες, να αποκαταστήσει τις γλωσσικές ικανότητες όσο το δυνατόν περισσότερο και να μάθει άλλους τρόπους επικοινωνίας» λέει το NIDCD.

«Φαντάσου να σε πετούν σε μια χώρα χωρίς να ξέρεις τη γλώσσα»

Σύμφωνα
με τους ειδικούς, η αφασία προκαλεί
κατάθλιψη σε πάνω από το1/3 των περιπτώσεων,
μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην
προσωπικότητα και μπορεί ακόμη και να
απομακρύνει φίλους και την οικογένεια
από το άτομο που πάσχει.
«Φανταστείτε
να σας πετούν σε μια χώρα όπου δεν μιλάτε
τη γλώσσα – δεν μπορείτε να καταλάβετε,
να διαβάσετε, να γράψετε ή να μιλήσετε.
Αυτό θα επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις
σας – έτσι είναι όταν έχεις αφασία»
είπε η Ντάρλεν Γουίλιαμσον, πρόεδρος
της Εθνικής Ένωσης Αφασίας, στην Daily
Mail.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ