Γιατί δεν ανησυχεί η Αθήνα που η Τουρκία θα εντάξει στο οπλοστάσιο της το καμικάζι UAV ALPAGU εντός του 2022

Date:

“Η κίνηση «καμικάζι» από την Τουρκία! Νούμερο ένα στον κόσμο.Επίθεση απευθείας στον στόχο”, είναι ο τίτλος νέου διθυραμβικού άρθρου για τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, που αναφέρεται  τουρκικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

Το επιθετικό καμικάζι UAV ALPAGU με σταθερές πτέρυγες ολοκλήρωσε με επιτυχία τις τελικές του δοκιμές . Το σύστημα θα μπει στο απόθεμα φέτος. Μιλώντας για τις δυνατότητες του Kamikaze UAV ALPAGU, ο Γενικός Διευθυντής της STM Özgür Güleryüz είπε: «Δεν μπορείς καν να σηκώσεις το κεφάλι σου αν σου κάνουν ενέδρα, αλλά είναι μια πλατφόρμα που μπορείς να μεταφέρεις εύκολα στο σακίδιο σου και που μένει στον αέρα για περίπου 15 λεπτά, όπου μπορείτε να εντοπίσετε ποιους πυροβολείτε γύρω σας και να τους επιτεθείτε απευθείας». 

Αφού μπήκαν στο απόθεμα τα τακτικά μίνι UAV KARGU και BOYGA που μπορούν να ρίξουν πυρομαχικά, ήρθε η ώρα για το σταθερής πτέρυγας UAV ALPAGU.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές πυρομαχικών του ALPAGU, ικανότητα που ελάχιστες χώρες στον κόσμο διαθέτουν. Το σύστημα αναμένεται να μπει φέτος στο οπλοστάσιο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανάγκη για GPS θα παρακαμφεί από το σύστημα KERKES

Όλα αυτά τα οχήματα χρειάζονται σύνδεση GPS για να λειτουργήσουν στο πεδίο. Η εταιρεία STM έχει επίσης υλοποιήσει το έργο KERKES, το οποίο θα εξαλείψει αυτή την ανάγκη.

Σύμφωνα με τα νέα της TRT Haber, σύντομα θα ολοκληρωθεί το σύστημα KERKES, οι δοκιμές του οποίου έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Με το KERKES, οι χάρτες θα προφορτώνονται στα UAV. Οι αισθητήρες και η τεχνητή νοημοσύνη θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την εργασία συγκρίνοντας τον χάρτη με τα δεδομένα που λαμβάνονται από το έδαφος στα σημεία όπου δεν υπάρχει σύνδεση GPS ή όπου είναι μπλοκαρισμένο από τον εχθρό.

Η KERKES αναμένεται να αρχίσει να εργάζεται για τα UAV STM στον κατάλογο TAF φέτος.

Το σύστημα θα είναι επίσης διαθέσιμο για όλα τα UAV  που βρίσκονται στο απόθεμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”

Τουρκικό ΜΜΕ παρουσιάζει το ALPAGU , όπως παρακάτω:

ALPAGU

Το UAV είναι σχεδιασμένο τόσο για αναγνώριση και επιτήρηση όσο και για  να επιφέρει πλήγμα  κατά στόχων εκτός της οπτικής γωνίας με υψηλή ακρίβεια, μπορεί να μεταφερθεί από έναν μόνο στρατιώτη και μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα ή με τηλεχειρισμό.

Το ALPAGU μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά μέρα και νύχτα ενάντια σε σταθερούς ή κινούμενους στόχους με τη βοήθεια ενσωματωμένων αλγορίθμων επεξεργασίας εικόνας σε πραγματικό χρόνο και βαθιάς μάθησης 

Το σύστημα αποτελείται από εξαρτήματα ,Σύστημα Έξυπνου Πυρομαχικού Σταθερού Φτερού, Εκτοξευτή» και Σταθμό Ελέγχου Εδάφους

Δυνατότητες | Αρμοδιότητες

Αξιόπιστη λειτουργία ημέρας και νύχτας, Αυτόνομο χτύπημα ακριβείας με ελάχιστες παράπλευρες ζημιές
Παρακολούθηση κινούμενων στόχων, Αλγόριθμοι πλοήγησης, έλεγχος πτήσης και καθοδήγησης υψηλής απόδοσης
δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας από έναν στρατιώτη,λειτουργίες ματαίωσης αποστολής κατά την πτήση και αυτοκαταστροφής έκτακτης ανάγκης,προηγμένα και εγχώρια συστήματα ασφάλειας, εγκατάστασης και σκανδάλης ηλεκτρονικών πυρομαχικών, εγχώριο Εθνικό Ενσωματωμένο Υλικό και Λογισμικό, ευρεία πλευρική γωνία θέασης
εφαρμογές ελέγχου που βασίζονται σε επεξεργασία εικόνας,ενσωματωμένη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση, ανίχνευση και ταξινόμηση αντικειμένων

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Λειτουργική Εμβέλεια Διάρκεια αποστολής, 15 λεπτά
Κεφαλή Κινητήρας Ηλεκτρικός
Μέθοδος εκκίνησης .Μέσω κανίστρου

 ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕRKES

Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής με το έργο KERKES, στοχεύουν οι Τούρκοι  να επιτρέψουν στα UAV με περιστροφικά φτερά (πολλαπλού ρότορα) και στα σταθερά φτερά να εκτελούν αποστολές χωρίς την υποστήριξη GPS.

Αυτό επιτυγχάνεται με τα παρακάτω:

Αλγόριθμοι εξαγωγής χαρακτηριστικών, αλγόριθμοι αναγνώρισης σημείων, ανάπτυξη αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Επιπλέον, το Kerkes θα  αποκτήσει τις ακόλουθες δυνατότητες:

Εκτίμηση τοποθεσίας χωρίς την υποστήριξη GPS, Εκτέλεση αποστολής χωρίς την υποστήριξη GPS, Πλοήγηση με αναγνώριση αντικειμένων και βαθιά εκμάθηση

 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία όπως έχουμε γράψει σε πληθώρα άρθρων μας, έχει εμβαθύνει πάρα πολύ πάνω στα UAV, λανσάροντας ένα νέο δόγμα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, κάτι το οποίο είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις επιχειρήσεις στην Συρία, αργότερα στη Λιβύη και μεταγενέστερα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ειδικότερα στη Συρία εφαρμόστηκε σε γενικές γραμμές ως εξής:

Νέο τουρκικό δόγμα διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων

α. Προώθηση συνεχώς Μονάδων μηχανοκίνητου πεζικού, τεθωρακισμένων, Ειδικών Δυνάμεων και Πυροβολικού εντός του idlib, δημιουργώντας έτσι έναν «εδαφικό υπερκορεσμό δυνάμεων».

β. Προώθηση του Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων για διεξαγωγή ηλεκτρονικού πολέμου.

γ. Προσβολή των συριακών δυνάμεων με πυρά πυροβολικού και πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς αλλά και με πυραύλους αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πολύ μεγάλης ακρίβειας, τους οποίους εκτόξευαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη (F-16) τα οποία πετούσαν εντός τουρκικού εναέριου χώρου λόγω της non fly zone που είχαν επιβάλει τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

δ. Μαζική χρήση UAV σε αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης αλλά και καταστροφής στόχων του συριακού στρατού.

Σε άρθρο μας τέλος από τον Νοέμβριο του 2020, με τίτλο, “Τουρκική επιθετικότητα: Τα βήματα που πρέπει να κάνει η Αθήνα – Πώς θα αντιμετωπίσουμε UAV & S-400”, εστιάζαμε στην αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών UAV και των S-400 και εισηγούμασταν την άμεση λήψη δέσμης μέτρων από τους αρμόδιους φορείς

Τέλος είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει εστιάσει στην τουρκική απειλή των τουρκικών UAV, προμηθευόμενη συστήματα Antidrone από τρίτη χώρα, τα οποία σε στρατηγικό αλλά και τακτικό επίπεδο θα  τα εξουδετερώσουν

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι antidrone συστήματα έχουν αναπτυχθεί από προηγμένες χώρες όπως  πχ ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ και άλλες , τα οποία δίνουν λύση στο πρόβλημα των τουρκικών UAV

Κλείνοντας θα παρουσιάσουμε ξανά μια πρότασή μας που αφορά  τη  σημασία των UAV καμικάζι στο Αιγαίο στο πλαίσιο της  παλαϊκής άμυνας, από εμάς εναντίον των Τούρκων, η οποία σε αδρές γραμμές είναι η ακόλουθη:

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

 Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζεί σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα;

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV.

Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει  επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones  από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την επικίνδυνη «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

Δημοφιλής

Περισσότερα σαν αυτό
Σχετίζεται με

CEO ανέβασε δακρυσμένη φωτογραφία του στο LinkedIn μετά την απόλυση υπαλλήλων και έγινε viral

Οι κριτικές στα σχόλια είναι ανάμεικτες Ένας διευθύνων σύμβουλος προκάλεσε μεγάλη...

Πέντε μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι αποσύρονται από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Πέντε σημαντικές κινεζικές εταιρείες εισηγμένες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως...

Η επιβεβλημένη ανάγκη απόκτησης GlobalEye και η παράμετρος εκσυγχρονισμού των ελληνικών ΑΣΕΠΕ

Η αναβάθμιση του ελληνικού Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) αποτελεί μια...