Βαριές απώλειες στη Wall Street στη σκιά των ομολόγων

Date:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:25

Με βαριές απώλειες συνεχίζουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης, αν και μακριά από τα χαμηλά της ημέρας, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο νέο ράλι των αποδόσεων των ομολόγων εν μέσω εντεινόμενων εκτιμήσεων ότι η Federal Reserve θα απαντήσει στο άλμα του πληθωρισμού με τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων της φέτος. 

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε σήμερα σε υψηλό δύο ετών, κερδίζοντας 9 μονάδες βάσης στο 1,865%, ενώ η απόδοση στο διετές αυξήθηκε κατά 7,3 μ.β. στο 1,040%, ξεπερνώντας το 1% για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020.

Το ράλι στις αποδόσεις έρχεται καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επερχόμενες αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Η Fed πραγματοποιεί την επόμενη εβδομάδα την πρώτη της συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής για το 2022. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής τράπεζας υπογραμμίζουν στις δημόσιες εμφανίσεις τους την ανάγκη να μπει ένα φρένο στην εκτίναξη των τιμών που οδήγησε τον ετήσιο πληθωρισμό σε υψηλό σχεδόν 40 ετών στο τέλος του 2021. Οι επενδυτές περιμένουν πλέον η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει τον Μάρτιο στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της.

Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές περιμένουν ένα μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τις επόμενες ημέρες, με συνολικά 35 εταιρείες μόνο από τον δείκτη S&P 500 να γνωστοποιούν μέχρι την Παρασκευή τις τριμηνιαίες τους καταστάσεις. Η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε σήμερα πτώση κερδών 13% στα 3,81 δισ. δολ. ή 10,81 δολ. ανά μετοχή για το δ’ τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street. 

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 516,22 μονάδες ή -1,44% στις 35.395,59 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 76,47 μονάδες ή -1,64% στις 4.586,65 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά 329,16 μονάδες ή -2,22% στις 14.562,15 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο έξι κινούνται με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Visa με κέρδη 1,54 δολ. ή σε ποσοστό 0,72% στα 216,21 δολ. και ακολουθούν Chevron στα 129,48 δολ. με κέρδη 0,40% και Caterpillar στα 229,75 δολ. με άνοδο 0,35%. 

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Goldman Sachs Group (-6,70%), JPMorgan Chase (-4%) και Cisco Systems (-2,84%).  

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η ανακοίνωση της Microsoft ότι κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολ. ήτοι 95 δολ. ανά μετοχή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η Microsoft στην ιστορία της. 

Η εξαγορά θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών με βάση τα έσοδα, μετά τις Tencent και Sony. Οι μετοχές της Activision σημειώνουν άλμα 30%, ενώ η Microsoft υποχωρεί 0,6%.

Στα μάκρο της ημέρας, “βουτιά” κατέγραψε η εργοστασιακή δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of New York.

Ειδικότερα, ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών Empire State κατρακύλησε στις -0,7 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 31,9 μονάδες που ήταν τον Δεκέμβριο, πολύ χαμηλότερα των 25,5 μονάδων όπου τοποθετούσαν τον δείκτη οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του μηδενός υποδηλώνει ότι ο μεταποιητικός τομέας της περιοχής επεκτείνεται, ενώ αρνητική μέτρηση υποδεικνύει συρρίκνωση.

Η ελαφρώς αρνητική μέτρηση του δείκτη ακολουθεί 18 διαδοχικούς μήνες βελτίωσης και υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή “πάγωσε” μετά από μια περίοδο σημαντικής επέκτασης, όπως σημειώνει η Fed.
 

Δημοφιλής

Περισσότερα σαν αυτό
Σχετίζεται με